Acuzat de propriii cetăţeni de trădare, guvernul irlandez acceptă un ajutor de 90 mld. euro, dar trebuie să „predea“ băncile

Autor: Gabriel Razi 22.11.2010

La câteva luni după ce a fost nevoită să intervină pentru a ajuta Grecia, Uniunea Europeană şi FMI se grăbesc să soluţioneze încă un episod al crizei europene acordând Dublinului un împrumut de cel puţin 90 de miliarde de euro pentru a face curăţenie în sectorul bancar. Deşi pieţele au primit cu optimism anunţul, mulţi economişti se întreabă cât va dura până ce pieţele îşi vor îndrepta tunurile către celelalte verigi slabe ale Europei: Portugalia şi Spania.



Executivul de la Dublin a re­cunoscut că nu poate rezolva singur problema sectorului bancar şi a cerut ajutor Uniunii Europene şi FMI, care pun la cale un ajutor extern de cel puţin 90 de miliarde de euro, scrie presa străină.

În schimbul banilor, guvernul de la Dublin va fi nevoit să suporte anumite costuri, printre care un val de măsuri nepopulare, alături de restructurarea radicală a sectorului bancar supradimensionat. Băncile irlandeze au active totale de patru ori mai mari decât economia ţării. "Băncile sunt o problemă mult prea mare pentru această ţară. Guvernul trebuie să se asigure că sectorul bancar nu va intra în colaps", a motivat ministrul de finanţe Brian Lenihan nevoia acesării unui împrumut de asemenea dimensiuni în faţa populaţiei dezamăgite.

Ministrul a precizat că banii de la UE şi FMI vor intra într-un fond de siguranţă şi că băncile, care au primit ajutoare de stat în valoare de câteva zeci de miliarde de euro în ultimii doi ani, vor reveni pe linia de plutire după aplicarea unei serii de reforme structurale asupra sectorului.

"Nu putem avea un sistem bancar care este dependent în totalitate de susţinere de la Banca Centrală Europeană, este esenţial să declanşăm o reformă profundă", a adăugat Lenihan.

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro s-au temut că această criză ar putea scăpa de sub control după ce Allied Irish Bank, a doua cea mai mare bancă irlandeză, a anunţat că populaţia şi-a retras în număr mare banii.

Banca a pierdut depozite în valoare de 12 miliarde de euro din luna iunie până în prezent, iar dependenţa ei faţă de Banca Centrală Europeană a crescut de la 10 mld. euro până la 27 mld. euro.

Nevoite să renunţe la activele din străinătate

Ministrul de finanţe irlandez precizează că băncile vor fi nevoite să îşi limiteze opera­ţiunile, iar primul pas va fi să renunţe la cea mai mare parte a activelor din străinătate. Se pare că acest anunţ va atrage atenţia investitorilor interesaţi să profite de situaţia dificilă a băncilor irlandeze pentru a cumpăra aceste active cu un discount semnificativ.

Analiştii consideră că băncile irlandeze vor avea nevoie de o injecţie de 70 mld. euro pentru a recăpata încrederea pieţelor internaţionale, fapt ce va permite Irlandei să revină pe piaţa obligaţiunilor.

Până acum nu a fost făcut niciun anunţ oficial referitor la dimensiunea pachetului de ajutor de la Fondul Monetar Internaţional, însă Dublinul susţine că va fi vorba despre o sumă mai mică decât împrumutul luat de Grecia în această vară. Cea mai vehiculată sumă este de 90 de miliarde de euro.

Irlanda va beneficia de ajutor financiar şi din partea Marii Britanii, alături de fondurile primite de la FMI şi de la Uniunea Europeană.

Cu toate că britanicii vor susţine Irlanda şi prin mecanismele FMI şi Uniunea Europenă, guvernul de la Londra intenţionează să lanseze un pachet bilateral de asistenţă în valoare de 7 miliarde de lire sterline, de teama unui efect de contagiune asociat unei expuneri foarte mari a băncilor britanice faţă de activele irlandeze.

Cu toate că Germania va suporta o mare parte a împrumutului, aceasta nu a reuşit să impună autorităţilor de la Dublin majorarea impozitului pe profit de 12,5%, politică care a atras în ultimii ani o serie de multinaţionale importante pe tărâm irlandez, în dauna ce­lorlalte mari economii europene.

Irlandezii: Trădare şi umilinţă

Executivul lui Brian Cowen este într-o poziţie ingrată după ce opinia publică a înfierat deciziile politicienilor, spunând că este o mare ruşine pentru Irlanda să ceară ajutor de la FMI. Opinia publică consideră că va fi foarte greu pentru coaliţia condusă de partidul Fianna Fail să îşi ducă mandatul la final, zvonurile că ar putea avea loc alegeri anticipate circulând tot mai frecvent în Dublin.

"După două săptămâni de minciuni flagrante, guvernul va cerşi la Bruxelles, după ce a provocat falimentul statului prin politicile lui. Birocraţii europeni ne vor gestiona afacerile. Cu toate acestea, ne-a rămas o singură putere, de a-i sancţiona pe cei responsabili de distrugerea naţiunii. UE şi FMI ne vor salva economia, dar noi singuri ne putem salva naţiunea", titrează The Irish Sun, unul dintre cele mai citite ziare irlandeze.