Economiştii: Salvarea Irlandei este un pansament temporar, criza din Europa nu s-a încheiat

Autor: Gabriel Razi 22.11.2010

Deşi Europa a reacţionat mult mai rapid în cazul crizei irlandeze decât al celei elene, mulţi economişti consideră că apele se vor calma doar temporar şi că furtuna care planează deasupra UE nu s-a încheiat.

"Cred că urmează Portugalia. Din cauza problemelor severe pe care le are la capitolul datorii, Portugalia va pierde accesul la finanţarea de pe pieţe", este de părere economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza financiară din 2008. "Dar dacă Spania se prăbuşeşte, Europa nu are la dispoziţie atât de mulţi bani încât să o salveze. Spania este prea mare pentru a fi lăsată să cadă, dar şi prea mare pentru a fi salvată", continuă economistul, cunoscut şi sub numele de "Doctor Doom" (Doctorul Apocalipsă).

Contrar economiştilor, politicienii europeni se arată optimişti. "Dacă reuşim să găsim răspunsul corect pentru problema irlandeză, sunt toate şansele să nu existe un efect de contagiune", spune ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble. Deşi trecuseră şase luni de când Grecia a fost salvată de la faliment cu ajutorul unei injecţii de 110 mld. euro de la FMI şi Uniunea Europeană, pieţele s-au inflamat rapid în cazul Irlandei, iar scenariul se poate repeta în cazul celorlalte verigi slabe ale Europei-Spania şi Portugalia.

"Va preveni contagiunea? Pe termen scurt da, dar nu şi pe termen mediu. (Bailout-ul Irlandei n. red.) va calma pieţele şi va da celorlalte state puţin spaţiu de manevră. În particular, Portugalia nu a scăpat încă", este de părere Carsten Brzesjki, economist al ING.

Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai cunoscuţi editorialişti de business, expune într-o opinie în cotidianul Financial Times problemele cu care se confruntă Europa. "Problema ce trebuie rezolvată este stoparea contagiunii crizei bancare irlandeze. Canalele pe care se poate extinde sunt uşor de depistat. Băncile engleze şi cele germane au acordat împrumuturi de 149 miliarde de dolari, respectiv 139 mld. dolari în Irlanda. Un default în Irlanda înseamnă salvări de bănci în Marea Britanie şi Germania. O altă cale este prin intermediul pieţelor financiare, în Portugalia. Cel mai mare creditor al Por tugaliei este Spania, care are o expunere de 78 miliarde de dolari. Un default al băncilor irlandeze s-ar extinde precum un incendiu", crede Munchau

"Portugalia este următoarea pe listă. Nu ştiu dacă se va întâmpla până la sfârşitul anului sau nu, dar este inevitabil", spune Filipe Garcia de la Informacao de Mercados Financieros.

Ce spun analiştii români

Analiştii români cred că salvarea Irlandei nu va opri efectul de contagiune, problemele fiind mult mai severe decât se vede în prezent. "Lucrurile nu s-au terminat. Trebuie aplicat un principiu unitar, un cadru general de asistenţă pentru toate statele cu probleme, cum ar fi Spania sau Portugalia", spune analistul financiar Dragoş Cabat. Un altul este de părere că pentru a opri această criză trebuie demarate reforme profunde ale zonei euro. "Criza datoriilor publice care afectează un grup de ţări europene nu se va termina aici. Măsurile luate pentru a ajuta Irlanda şi Grecia vor avea efect pe termen scurt. Soluţionarea de durată nu se poate face în mod real decât prin două căi: devalorizarea euro sau reinventarea sa prin restrângerea uniunii monetare", consideră Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată.

Dragoş Cabat crede că un derapaj al economiei spaniole similar cu cel irlandez ar distruge moneda euro. "Dacă economii de dimensiunea celei spaniole sau italiene eşuează, atunci ar fi fatal pentru euro. Trebuie acţionat rapid pentru a suporta costuri mai mici", consideră analistul financiar. "Euro poate susţine pe termen scurt declanşarea unei crize similare cu cea irlandeză în Spania", susţine şi Liviu Voinea.

Cu toate că este mult prea devreme pentru a fi făcute estimări exacte, Voinea crede că salvarea economiei spaniole va înghiţi mai multe fonduri decât în cazul Greciei.

"Este complicat de estimat nivelul unui bailout pentru Spania. Sunt diferenţe între Spania şi Irlanda, iar raportarea dimensiunii fondurilor de ajutor nu se face în funcţie de nevoile ţărilor în cauză, ci în funcţie de importanţa acestora în cadrul Uniunii. Un bailout pentru Spania va fi mai mare decât cel al Greciei, însă nu substanţial mai mare", crede Voinea.