Criza din irlanda prin ochii presei

Ziarul Financiar 22.11.2010

The Wall Street Journal

Irlanda răvăşită acceptă ajutorul UE şi FMI, scrie cotidianul american The Wall Street Journal. Irlanda a acceptat să primească zeci de miliarde de euro de la UE şi FMI după câteva săptămâni de refuz care au arătat limitele încercărilor Europei de a recâştiga încrederea investitorilor în moneda unică. Salvarea marchează ultimul efort făcut de Europa pentru a-şi menţine pe linia de plutire moneda.

Financial Times

Criza cu care se confruntă Europa a făcut a doua victimă în ultimele şase luni, după ce duminică noapte miniştrii europeni de finanţe au acceptat cererea de ajutor internaţional făcută de Irlanda, titrează cotidianul britanic de business. Pachetul de salvare este estimat la 80-90 mld. euro şi va include contribuţii din partea Marii Britanii şi a Suediei.

Independent

Bugetul Irlandei nu va fi dictat de FMI, insistă ministrul de finanţe Brian Lenihan. La debutul negocierilor cu oficialii instituţiilor străine, Lenihan încearcă să calmeze spiritele spunând că oficialii străini nu vor avea acces la pârghiile economice. Deşi impozitele pe venit ar putea creşte, nu se va umbla la impozitul pe profit de 12,5%.

Irish Examiner

Salariile şi beneficiile sociale vor avea de suferit după împrumutul de 90 mld. euro. Salariul minim şi beneficiile sociale vor fi diminuate ca parte a acordului cu creditorii internaţionali, titrează ziarul irlandez. După ce a declarat că îi este ruşine pentru că a condus ţara în momentul în care a fost nevoită să ceară ajutor extern, premierul Brian Cowen spune că "nu poate fi scos ţap ispăşitor".

Irish Times

Oficialii FMI şi UE au fost "satisfăcuţi" de planul pe patru ani al guvernului prin care intenţionează să reducă deficitul în linie cu cerinţele Uniunii Europene. Oficialii executivului de la Dublin au anunţat că pachetul de susţinere financiară se va întinde pe trei ani, la fel ca în cazul Greciei.

The Guardian

Marea Britanie va acorda Irlandei un ajutor financiar de 7 miliarde de lire sterline. "Suntem parteneri în salvarea Irlandei ca acţionari în cadrul FMI, dar luăm în considerare şi un împrumut bilateral care reflectă faptul că nu facem parte din zona euro, dar că Irlanda este cel mai apropiat partener economic al nostru", a declarat George Osborne, ministrul britanic de finanţe.

The Telegraph

Bailout-ul Irlandei, o afacere proastă pentru Marea Britanie. Guvernul este luat la întrebări pentru că va folosi 7 miliarde de lire sterline, echivalentul a 300 de lire sterline pe familie, pentru a preveni extinderea crizei în zona euro, scrie The Telegraph. Institutul Adam Smith consideră că decizia guvernului de a împrumuta Irlanda este "o afacere proastă" pentru Marea Britanie.

The Economist

Iar începem. La şase luni după ce Grecia a fost salvată, o poveste similară se desfăşoară, scrie şi revista The Economist. Investitorii s-au supărat pe mica ţară europeană cu datorii în creştere şi perspective incerte şi au început să îi vândă obligaţiunile. Randamentele au început să crească, dar nu numai în cazul Irlandei, ci şi al celorlalte ţări cu probleme.