Cum ar putea statul să relanseze sistemul de sănătate: să-l pună în competiţie pentru bani şi servicii

Autor: Ioana David 22.11.2010

Concurenţa dintre spitalele de stat între ele şi cu mediul privat, dublată de concurenţa caselor de asigurări de stat cu cele private, ar putea scoate din criză sistemul sanitar din România. Aceasta a fost concluzia evenimentului "Radiografia sistemului de sănătate. Care este diagnosticul sistemului medical din România? Care sunt sursele de finanţare", organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu compania de asigurări MetLife.



"Nu putem vorbi de un sistem privat de sănătate câtă vreme nu funcţionează asigurările private", a spus Lucian Nicolae Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). El a adăugat că nu există spitale private adevărate în Bucureşti pentru că nu au servicii de medicină de urgenţă la capătul firului. Duţă a adus în discuţie şi faptul că infrastructura privată este slab dezvoltată în prezent în România. "Nu există decât un singur centru medical privat care asigură urgenţa şi acela este în Braşov", a mai spus şeful CNAS.

Participanţii la evenimentul organizat de ZF şi MetLife au fost Levente Vass, consilier al ministrului sănătăţii, Lucian Duţă, preşedintele CNAS, Theodor Alexandrescu, director general al companiei de asigurări MetLife România, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dan Constantinescu, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Sorin Mierlea, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, Daniel Jurcan, director general al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie.

În ultimii ani medicina privată s-a dezvoltat pornind de la medicina muncii un serviciu obligatoriu pentru angajatori, care iniţial acoperea numai astfel de contracte. Treptat însă, în condiţiile în care angajatorii au dorit să ofere pe lângă serviciile obligatorii de medicina muncii şi alte beneficii, aria de acoperire a abonamentului s-a extins.

Piaţa abonamentelor medicale private oferite de companii angajaţilor ar putea fi de aproximativ 70 milioane de euro anual dacă se ia în calcul un abonament mediu de 15 euro pe lună şi o aproximare de 400.000 de abonaţi.

Abonamentele ar trebui să concureze cu asigurările private, însă acestea din urmă sunt o piaţă de numai 8-10 milioane de euro.

În alte sisteme de sănătate pe segmentul privat cea mai mare pondere o au asigurările, care spre deosebire de abonamente decontează şi costurile spitalizării şi analizele complexe.

Piaţa totală a serviciilor medicale private, adică încasările clinicilor şi spitalelor private, se ridică anual la circa 400 mil. euro. Lucian Duţă a precizat ieri că anual CNAS decontează către mediul privat în jur de 80-100 mil. euro.

Pachetul de servicii medicale o prioritate?

Extinderea puternică a pieţei asigurărilor de sănătate ar putea să fie antrenată de implementarea legislaţiei cu privire la pachetul de servicii minimal, adică a unei liste care să conţină serviciile decontate de către stat.

În lipsa acestui pachet, companiile asigură de fapt o anumită sumă de bani şi afecţiunile care se încadrează.

"Nu avem un pachet de servicii medicale de bază şi nici nu cred că vom avea în mandatul nostru", a spus Levente Vass, consilier al ministrului sănătăţii.

Pe de altă parte, Theodor Alexandrescu, director general al companiei de asigurări MetLife România, a propus un sistem de case de asigurări private, care administrează banii strânşi din contribuţiile obligatorii.

"Să primim în management acum 10% (din fondurile strânse la bugetul CNAS - n.red.) ar însemna odată cu mutarea acestor bani şi mutarea riscului; este esenţa reformei pe care o propunem. Alternativa privată nu înseamnă doar furnizori privaţi, dar şi organizaţii private care administrează banii", a spus Alexandrescu.

Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS

Levente Vass, consilier al ministrului sănătăţii

Theodor Alexandrescu, director general al MetLife România

Dan Constantinescu, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor

Dragoş Damian, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi CEO al Terapia Ranbaxy

Sorin Mierlea, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor

Daniel Jurcan, director general al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie