Ungaria decide să inchidă Consiliul Fiscal, instituţia care ar putea aduce criticii deciziilor guvernului

Autor: Adrian Voicu 23.11.2010

Guvernul ungar vrea să pună capăt existenţie Consiliului Fiscal, instituţia care analizează deciziile cu privire la politica fiscală a Ungariei, informează Wall Street Journal.

Decizia vine după ce partidul Fidesz, aflat la guvernare şi având o majoritate parlamentară, a modificat atribuţiile Curţii Constituţionale cu privire la problemele de politică fiscală, atacul asupra băncii centrale şi decizia de a redirecţiona fondurile asigurărilor de pensii către bugetul de stat.

O astfel de decizie, de inchidere a Consiliului Fiscal, a mai fost luată de Venezuela, se arată în WSJ.

Deşi este finanţat de la bugetul de stat, Consiliul Fiscal este independent de guvern, având ca îndatorire analizarea deciziilor legislative cu privire la fiscalitate.

În ultima perioadă, Consiliul Fiscal a criticat multe decizii luate de guvernul ungar, atenţionând că deciziile de politică fiscală luate până acum nu vor face decât să mărească deficitul bugetar pe termen lung. Şeful Consiliului Fiscal, Gyorgy Kopits, a atras criticile oficialilor guvernului ungar după ce a atenţionat că proiectul de guvern pe 2011 prevede ca taxele extraordinare impuse companiilor să fie prelungite cu încă doi ani faţă de cât a promis anterior partidul aflat la guvernare.

La doar câteva zile după declaraţiile făcute de Kopits, Jozsef Varga, membru al partidului de guvernământ, a propus un amendament la proiectul de buget pe 2011, prin care bugetul Consiliului fiscal să fi redus la 10 milioane de forinţi, după ce în 2010 acesta a fost de 835,5 milioane de forinţi.

"Este necesar şi este momentul să regândim rolul Consiliului Fiscal", a declarat Varga în prezentarea amendamentului.