Trecerea la IFRS - standardele financiare internaţionale - este o provocare pentru băncile româneşti

Autor: Claudia Medrega 23.11.2010

Trecerea băncilor la IFRS din 2012 ca bază a contabilităţii româneşti va aduce o transparenţă mai mare şi o comparabilitate mai bună a perfomanţelor financiare ale băncilor româneşti, însă nu va reuşi să rezolve toate problemele.

Aceasta este una dintre concluziile seminarului organizat de Ziarul Financiar şi KMPG, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă.

După implementarea acestor standarde vor dispărea dublele interpretări legate de situaţiile financiare ale băncilor care publică cifre conforme cu standardele internaţionale aplicate de băncile-mamă şi în acelaşi timp raportează la BNR rezultate pe baza contabilităţii locale, care în ultimul an au ajuns să facă diferenţa între profit şi pierdere.

Discutată de mai multe ori în ultimii ani, trecerea la IFRS s-a împotmolit de fiecare dată în tot felul de discuţii, Ministerul Finanţelor şi BNR pasându-şi responsabilitatea.

Preşedintele Asociaţiei Române a băncilor a spus că există diferenţe esenţiale între RAS şi IFRS, provizionarea rămânând principalul "măr al discordiei".

Acumularea de credite încadrate ca "pierdere" din cauză că firmele debitoare nu mai au şanse de redresare îi face pe unii bancheri să se plângă că reglementările BNR în privinţa "ştergerii din bilanţ" a creanţelor respective împovărează băncile cu costuri inutile, care le înrăutăţesc "artificial" imaginea financiară.

Atât anul trecut, cât şi în acest an profitabilitatea băncilor a fost diminuată drastic de creşterea costurilor cu provizioanele, pe fondul deteriorării accelerate a portofoliilor de credite, care înregistrau întârzieri la plata ratelor.

Diferenţele în cheltuielile cu provizioanele pentru deprecierea creditelor între cele două sisteme de raportare - RAS şi IFRS - au crescut de la mai puţin de 5% din nivelul profiturilor anului 2007 la aproape 40% pentru profiturile aferente anului 2008 şi la o diferenţă "alarmantă" de aproape şase ori pentru primul semestru al anului 2009. Însă în prima jumătate a anului 2010 s-a înregistrat o tendinţă descendentă, nivelul coborând la 162%, de la 583,7% în primele şase luni din 2009.

"Conform estimărilor KPMG realizate pe un eşantion de bănci româneşti, cu toate că aceste diferenţe rămân semnificative, se observă o tendinţă de diminuare a diferenţei şi datorită faptului că pe măsură ce se deteriorează portofoliile de credite, tendinţa este să se provizioneze procentual mai mult atât pe RAS, cât şi pe IFRS", a explicat Serban Toader, Senior Partner al KPMG în România.

Pentru creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile, de exemplu, nu se ia în considerare în calculul provizioanelor statutare decât maximum 25% din valoarea colateralului, a garanţiei, potrivit standardelor locale.

Criza economică a provocat în 2009 pierderi pentru circa jumătate din cele 42 de bănci de pe piaţă, după standardele româneşti de contabilitate (RAS). Câştigul net cumulat al celor 42 de bănci locale a fost de circa 772 mil. lei, de şase ori mai mic decât câştigul record de 4,4 mld. lei realizat în 2008.

La sfârşitul lunii septembrie din acest an pierderile la nivelul sistemului bancar au ajuns la 474 milioane lei (110 milioane euro), după o creştere de 240,5 milioane de lei în trimestrul al treilea. La jumătatea anului BNR calculase o pierdere de 234 de milioane de lei (55 mil. euro) pentru băncile locale

Toader a mai spus că, potrivit aceloraşi estimări ale KPMG, la sfârşitul anului 2009 diferenţele dintre provizioanele IFRS şi cele RAS au fost de aproximativ 20% raportat la capitalurile proprii statutare ale acestor bănci, iar în primele şase luni din acest an, ecartul a fost de 13%.

"În cazul în care provizioanele IFRS ar fi acceptate şi în scopuri prudenţiale, acest fapt ar putea avea un efect pozitiv asupra solvabilităţii băncilor româneşti."

Trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară ar aduce şi mai mulţi bani la buget, în condiţiile în care pe acest sistem de raportare provizioanele sunt mai reduse şi profiturile mai mari.

Radu Gheţea, preşedinte Asociaţia Română a Băncilor


Angela Manolache, director Risk & Compliance KPMG

Mark Vaessen, Partner KPMG Europe, Head of IFRS

Elena Dumitraşcu, Banca Naţională a României, direcţia de reglementare

Şerban Toader, Senior Partner KPMG