SIF-urile continuă corecţiile, blue-chips-urile se menţin pe linia de plutire

Autor: Stefan Musgociu 23.11.2010

Majoritatea titlurilor de la BVB au scăzut uşor în şedinţa de ieri, pe volume reduse de tranzacţionare, iar puţinii investitori din piaţă, în special cei care au tranzacţionat acţiuni SIF, au încercat să urmeze linia descendentă a burselor externe. Indicele BET a închis şedinţa în uşoară creştere, datorită evoluţiilor pozitive ale acţiunilor BRD, Transelectrica şi Transgaz, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 1,57%.

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a înregistrat o corecţie de 0,5%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13 mil. lei (3 mil. euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul din şedinţa precedentă. Andreea Gheorghe, analist la firma de brokeraj Intercapital Invest, crede că lichiditatea redusă este determinată atât de incertitudinea de pe plan intern, cât şi de numărul redus de titluri în care investitorii pot face plasamente.

"Impredictibilitatea evoluţiei economiei româneşti, generată de evenimentele de la începutul verii (majorarea TVA şi reducerile de salarii în mediul bugetar - n.red.) şi un orizont pozitiv din punct de vedere economic destul de îndepărtat poartă doar o parte din vina evoluţiei Bursei în ultima perioadă. Dacă piaţa locală avea o dimensiune normală raportat la dimensiunea economiei, cred că lucrurile stăteau cu totul altfel în toamnă, în ciuda situaţiei din economie. Pe Bursă activează un număr redus de investitori străini, care au investit aici anticipând un anumit potenţial de creştere atât pentru nivelul preţurilor acţiunilor listate, cât şi în ceea ce priveşte oferta de emitenţi", a declarat ea.

Majoritatea investitorilor străini sunt pe poziţii de aşteptare, întrucât pe piaţa locală sunt listate puţine companii, spre deosebire de ţări precum Polonia sau Turcia, care atrag capital prin intermediul Bursei.

"Această explicaţie poate fi susţinută de o comparaţie între evoluţia CDS-urilor până în vară şi evoluţia indicilor bursieri, între acestea existând o corelare negativă ridicată, şi evoluţia CDS/indici din ultima perioadă. Astfel, cotaţiile CDS-urile au scăzut, ceea ce arată o îmbunătăţire uşoară a contextului local, însă indicii locali au consemnat o evoluţie de range (variaţii reduse - n.red.) sau chiar scădere. Aşadar, nu putem pune totul pe seama contextului economic intern", a afirmat Gheorghe.

Ea crede că listarea Fondului Proprietatea este un eveniment foarte important pentru piaţa locală de capital şi poate schimba imaginea şi dimensiunea Bursei, însă spune că şi alte companii de stat ar trebui listate.

Titlurile BRD (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 2,6 mil. lei, respectiv 1,8 mil. lei, şi au asigurat 35% din rulajul pieţei acţiunilor. Cotaţia titlurilor BRD a avansat cu 0,85%, la 11,8 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF2 a fost efectuată la 1,28 lei, preţ în scădere cu 1,54%.

Pe RASDAQ, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Comcereal Vaslui (CCEV), cu un rulaj de 435.000 de lei şi o creştere de 14%.

Investitorii au realizat ieri şi operaţiuni cu obligaţiuni emise de BEI, produse structurate şi unităţi de fond în valoare cumulată de 1,3 mil. lei.