Senatorii au votat reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%

Autor: Iulian Anghel 23.11.2010

Senatul a adoptat ieri, în mod surprinzător, o iniţiativă legislativă promovată de 23 de senatori PDL şi susţinută de PNL şi PSD, de reducere a cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, în ciuda opoziţiei Guvernului care estimează că o astfel de măsură ar avea, în 2011, un impact negativ asupra veniturilor bugetare de 5,2 mld. lei (1,2 mld. euro) şi, astfel, deficitul bugetar convenit cu FMI şi Comisia Europeană (4,4% din PIB pentru 2011) ar fi depăşit cu 1% din PIB.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a reiterat că Executivul nu susţine măsura şi că elaborează proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%.

Reducerea de la 16% la 10% a cotei impozitului pe venit ar ridica semne de întrebare asupra acordului cu FMI şi ar pune în gardă pieţele financiare: de unde va acoperi România golul de 1% din PIB ce va rezulta în urma acestei măsuri? - arată analiştii economici.

Nu este pentru prima dată când chiar parlamentarii puterii "defectează" şi aprobă iniţiative împotriva Guvernului. Luna trecută, Camera Deputaţilor a adoptat două iniţiative legislative referitoare la o TVA de 5% la alimente de bază şi la neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. A fost nevoie ca preşedintele Traian Băsescu să facă promisiunea că nu va promulga aceste iniţiative şi doar aşa misiunea FMI, aflată la Bucureşti, a acceptat să mai stea la masă cu Guvernul.

Cei 23 de senatori ai principalului partid care au susţinut iniţiativa de ieri înseamnă 46% din numărul senatorilor PDL - 50 în total. Doi membri ai Cabinetului, care sunt şi senatori - Traian Igaş (Interne) şi Ion Ariton (Economie) sunt semnatari ai textului.

Analiştii economici califică iniţiativa drept o prostie. "În România există un dezechilibru între impozitarea muncii care este foarte mare şi impozitarea capitalului care este redusă. Dacă vrei să-i stimulezi pe angajatori să facă angajări, de vreme ce susţii că principala ta preocupare sunt locurile de muncă, atunci reduci CAS, nu cota unică", spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Potrivit analistului Aurelian Dochia, pieţele financiare vor reacţiona la o astfel de măsură pentru că se va pune problema de unde finanţează România deficitul ce va rezulta din această reducere de impozite. În plus, acordul cu FMI va fi sub semnul întrebării, arată el.