Isărescu: Îndatorarea externă a României a fost democratică, 4 milioane de persoane au luat această decizie. Cum comentaţi?

Autor: Liviu Chiru 24.11.2010

Datoria externă a României, care urcă la aproape 90 de miliade de euro /n prezent plecând de la 0 după Revoluţie, a fost creată în mare parte de sectorul privat, prin decizia a milioane de oameni, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

La sfârşitul lunii septembrie, sectorul bancar acumula o datorie externă de aproape 23 de miliarde de euro, în timp ce în sectorul real privat se acumulau datorii de circa 40 de miliarde de euro.

"Sunt 3,7 milioane de români care au luat credite de consum. E clar că decizia de /ndatorare a României pe canalul acesta a fost democratică, nu a luat-o X sau Y. Numai / ntre 2007 şi 2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, /n valoare de 17 miliarde de euro", a spus Isărescu la un seminar organizat de Finmedia /n colaborare cu BNR.

În total, numărul persoanelor cu credite /n derulare se ridică la 4,5 milioane, reprezentând jumătate din populaţia activă a României. "Eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru, care nu este de neglijat. Băncile au fost intermediari, putem să spunem că au ademenit populaţia, dacă suntem răi şi îi provocăm (pe bancheri - n. red.) la o discuţie tovărăşească, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", a spus Isărescu.

În paralel, Isărescu remarcă faptul că cea mai mare parte din finanţarea externă care a mers spre sectorul real a fost canalizată spre zonele de servicii nontradable, adică servicii financiare şi comerciale, şi nu spre sectorul productiv. "Dacă te uiţi cu atenţie, observi că cea mai mare parte a acestei sume de 40 de miliarde de euro este spre sectorul nontradebles, nu neapărat cel productiv. Vreo cinci miliarde de euro reprezintă magazinele de tip supermarket. Au fost utile sau nu? Deschid discuţia."