Ilie Şerbănescu: România e ţintuită de modelul consumerist, orice creştere economică duce la criză

Autor: Liviu Chiru 24.11.2010

Modelul economic bazat pe consum, care a permis creşterile economice rapide din anii trecuţi, ţintuieşte acum România, spune analistul economic Ilie Şerbănescu.

"Băncile au fost ca o placă turnantă, au adus bani din străinătate şi i-au dat la oameni care nu au ştiut ce va veni, că trebuie să dea banii înapoi. Dar totul s-a îndreptat spre consum şi a ţintuit România într-un model economic din care nu poate ieşi. Pe acest model economic, orice creştere provoacă criză. Sigur că trebuie investiţii străine, dar dacă se vor duce tot în mall-uri, nu văd cum ieşim", a spus Şerbănescu la un seminar organizat la BNR. El subliniază că datoria externă a fost creată de bănci şi companii private, dar care au preponderent acţionariat străin. În 2009, statul a fost nevoit să se împrumute pentru a susţine cursul de schimb, în condiţiile în care o parte din capitalurile private au fost repatriate.

"Într-o ţară în care am mărit salariile cu 80% în trei ani era nevoie de o amputare. Dar creditele au crescut cu 80% în fiecare an, nu în trei ani. Şi mă întreb unde este participarea celor vinovaţi de acest lucru la factura crizei. Eu zic ca prin curs (menţinut stabil - n. red.) ei sunt apăraţi de această chestiune", apreciază Şerbănescu.