SUA şi Coreea de Sud vor să intimideze Phenianul prin manevre militare navale

Autori: Apostolescu Ioana , Vidu Vasile Valentin 24.11.2010

Coreea de Sud şi Statele Unite vor demara duminică manevre militare navale comune, decise de preşedinţii american Barack Obama şi cel sud-coreean Lee Myung-Bak, după bombardarea unei insule sud-coreene de către Coreea de Nord.

La aceste manevre, care se vor desfăşura de duminică până miercuri în Marea Galbenă, unde s-a produs bombardamentul de marţi, vor participa portavionul american USS George Washington şi nave sud-coreene, au informat forţele americane din Coreea. Manevrele erau prevăzute înaintea "atacului de artilerie neprovocat" nord-coreean. Acest lucru demonstrează angajamentul american "pentru stabilitatea regională prin disuasiune", continuă textul.

Potrivit ministerului sud-coreean al apărării, acest exerciţiu "defensiv" este menit să sporească disuasiunea împotriva Coreii de Nord.

Cei doi preşedinţi au convenit să efectueze manevre militare "în zilele următoare, pentru a continua cooperarea strânsă în materie de securitate între ţările noastre şi pentru a sublinia forţa alianţei noastre şi angajamentul nostru pentru pace şi securitate în regiune", se arată în comunicatul preşedinţiei americane.

Washingtonul şi Seulul anunţaseră o serie de manevre militare după scufundarea unei corvete sud-coreene de o tropilă, acţiune atribuită în mai Coreii de Nord de o anchetă internaţională.

Un exerciţiu militar în iulie, care era prevăzut în Marea Galbenă (vest), a fost mutat în Marea Japoniei (est), aparent în urma protestelor Chinei, care a criticat aceste manevre şi prezenţa unui portavion american în Marea Galbenă, între coastele sale şi cele ale Coreii de Sud.

De asemenea, Coreea de Sud va trimite noi baterii de artilerie pe insula bombardată de armata nord-coreeană, a anunţat ministrul apărării Kim Tae-Young.

"Avem şase tunuri autopropulsate de tip K-9 staţionate pe insula Yeonpyeong şi prevedem să instalăm şi altele", a declarat ministrul în faţa comisiei pentru apărare a parlamentului.

"Vom înlocui, de asemenea, obuzierele de 105 milimetri cu tunuri autopropulsate care au o rază mai mare de acţiune", a adăugat ministrul.

Aproximativ 80 de obuze trase de armata nord-coreeană au căzut pe Insula Yeonpyeong, cu aproximativ 1.500 de locuitori, situată în Marea Galbenă, într-o zonă disputată de cele două Corei, a anunţat miercuri ministerul apărării, precizând că, în total, au fost lansate 170 de obuze de către bateriile nord-coreene.

Armata sud-coreeană, care are un detaşament pe această insulă, a ripostat trăgând 80 de obuze.

Printre victime sunt şi civili

Trupurile neînsufleţite a doi civili au fost descoperite miercuri pe insula sud-coreeană bombardată de armata Coreii de Nord, bilanţul ajungând astfel la patru morţi, a anunţat Paza de Coastă. Cele două cadavre au fost descoperite de membri ai Pazei de Coastă, care verificau printre dărâmăturile caselor distruse de incendii, declanşate de obuzele lansate de Phenian, a declarat un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă. Bilanţul precedent menţiona moartea a doi militari şi rănirea a 18 persoane, dintre care 15 militari şi trei civili. Cei doi civili ucişi, care erau daţi dispăruţi, aveau vârsta de aproximativ 60 de ani şi făceau parte dintr-un grup de 12 constructori care ridicau locuinţe pentru militarii staţionaţi pe insulă.