Petrecerile de Crăciun ţin ocupate sălile hotelurilor de lux toată luna decembrie

Autor: Mirabela Tiron 24.11.2010

Un meniu costă cel puţin 25 de euro, dar preţurile pot urca şi la 130 de euro de persoană. Numărul petrecerilor organizate de companii este cel puţin la nivelul din iarna trecută, dar sunt şi hotelieri care au vânzări mai mari.



Multinaţionalele din IT&C, farma, FMCG şi alte domenii, care organizează pentru angajaţi petrecerea de Crăciun în hotelurile de cinci stele din Capitală preferă sandwich-urile cu caviar în locul preparatelor tradiţionale, cel mai ieftin meniu începând de la 25 de euro de persoană (fără TVA) şi ajungând la 130 de euro de persoană, potrivit informaţiilor din piaţă.

"În fiecare zi începând cu 1 decembrie şi până pe 22 decembrie vom avea câte o petrecere de Crăciun în hotel. Anul acesta am avut mai multe solicitări din partea companiilor pentru acest tip de eveniment faţă de anul anterior", a declarat Adrian Adam, directorul de marketing şi de vânzări al Radisson Blu, hotelul de cinci stele cu cea mai mare capacitate (424 de camere) din Capitală.

Adam a precizat că în cadrul hotelului Radisson se vor organiza petreceri de Crăciun atât pentru companiile care au doar 50 de angajaţi, dar şi pentru companii cu peste 1.000 de salariaţi.

Printre cei mai "fideli" clienţi ai petrecerilor de Crăciun sunt companiile multinaţionale. Adrian Adam nu a precizat însă cu ce companii s-au semnat contracte, pe motiv de confidenţialitate.

Încasări de zeci de mii de euro

"Sunt unele companii care au în meniu preparate deosebite, inclusiv sandwich-uri cu caviar. De asemenea, unele firme au optat pentru pachetul de băuturi care include whisky, gin şi alte băuturi alcoolice, nu doar bere şi vin", a precizat el.

Petrecerile de Crăciun vor fi organizate atât în sălile de conferinţe, cât şi în restaurantele hotelului. Radisson Blu operează restaurantul Dacia Felix Restaurant, cu o capacitate de 220 de locuri, Prime Steaks & Sea Food, cu 44 de locuri, cafeneaua Citta şi barurile Bla Lounge Bar, Dark Bla Bar şi Light Bla Terrace.

"Pentru companiile care vin cu peste 1.000 de angajaţi, petrecerea se va organiza atât la parterul hotelului, cât şi la etajul unu", a spus Adam, adăugând că încasările hotelului din petrecerile de Crăciun se vor ridica la câteva zeci de mii de euro, în condiţiile în care preţul unui meniu începe de la 60 de euro de persoană şi poate ajunge la 130 de euro în funcţie de mâncarea şi băuturile incluse.

În primele nouă luni ale anului veniturile provenite din segmentul de food & beverage (mâncare şi băutură) ale hotelului de pe Calea Victoriei au crescut cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce încasările din organizarea de conferinţe au stagnat. Hotelul de cinci stele Radisson Blu este deţinut de compania Bucureşti Turism (BUTU), care mai controlează şi complexul Centreville Apart Hotel.

Meniuri internaţionale

Meda Vasiliu, directorul de marketing şi de vânzări al hotelului de cinci stele JW Marriott din Capitală, cel mai mare hotel după cifra de afaceri de anul trecut (26 mil. euro), a declarat că sălile Grand Ballroom şi Constanţa Balroom au fost deja rezervate în luna decembrie pentru petrecerile de Crăciun solicitate de companii.

"Putem să găzduim în cea mai mare sală de conferinţe, Grand Ballroom, 400 de persoane. Companiile pentru care vom organiza petreceri de Crăciun au solicitat mai puţin meniuri tradiţionale şi mai mult meniuri internaţionale cu diferite selecţii de salate, preparate din carne de porc, miel, pui şi din peşte sau fructe de mare, precum şi o varietate de deserturi", a declarat ea, adăugând că cel mai ieftin meniu, care nu include băuturi, costă 35 de euro, fără TVA, de persoană.

Meda Vasiliu nu a precizat câte companii au solicitat petreceri de Crăciun şi nici care este numele acestora, ea a susţinut doar că cererea a rămas la nivelul de anul trecut. Luna decembrie va fi una plină de evenimente şi pentru hotelul de cinci stele Howard Johnson. "Anul trecut am găzduit în jur de 20 de petreceri de Crăciun pentru companii, cu o participare medie de 140 de persoane. Ne aşteptăm ca în decembrie 2010 cererea pentru astfel de evenimente să fie similară celei de anul trecut, cu bugete restrânse în continuare, având în vedere că suntem în al doilea an de recesiune", a declarat Sonia Năstase, directorul general al hotelului de cinci stele Howard Johnson. Ea a mai precizat că solicitările pentru petrecerile de Crăciun au venit de la companiile din domeniul IT&electronice, avocatură, medical, FMCG şi bancar. "Preţurile meniurilor pentru aceste petreceri pornesc de la 25 de euro de persoană, fără TVA, la acestea adăugându-se costurile cu echipamentele tehnice, DJ-ul sau alte cerinţe speciale de entertaintment venite din partea clienţilor", a precizat Sonia Năstase.

Orange a ales un hotel de 5 stele

Una dintre marile companii care va organiza o petrecere de Crăciun într-un hotel de cinci stele din Capitală este Orange. "La Orange se organizează trei petreceri de Crăciun, în funcţie de regiunile ţării. Petrecerea de Crăciun se adresează tuturor angajaţilor Orange. Cel mai greu a fost să găsim un local în Bucureşti astfel încât să încapă în jur de 1.500 de persoane, dar în final am ales un hotel de cinci stele care ne pune la dispoziţie un spaţiu foarte mare pe două niveluri. Pentru celelalte regiuni, petrecerile se vor organiza în cluburi", au declarat reprezentanţii Orange. Sursele citate nu au precizat bugetul alocat pentru această petrecere şi nici numele hotelului din Capitală în care petrecerea va avea loc. Ei au transmis doar că bugetul include localul, serviciile de catering, de animaţie şi cadouri pentru angajaţi.