Euro s-a blocat sub 4,31 lei, în aşteptarea licitaţiei de obligaţiuni

Autor: Liviu Chiru 24.11.2010

Euro a oscilat ieri într-o bandă foarte îngustă pe piaţa valutară interbancară, între 4,3 şi 4,31 lei, investitorii aşteptând rezultatul licitaţiei de astăzi, prin care Trezoreria şi-a propus să atragă cel puţin un miliard de euro, prin vânzarea de obligaţiuni pe trei ani.

În schimb, dolarul american a câştigat 2% în faţa leului, urcând la 3,23 lei, în special ca efect al aprecierii înregistrate în faţa euro pe pieţele internaţionale.

În şedinţa de tranzacţionare de marţi euro trecuse de pragul de 4,31 lei pe fondul retragerii investitorilor de pe pieţele considerate riscante, după escaladarea conflictului din Peninsula Coreeană şi intensificarea temerilor privind stabilitatea zonei euro.

"Leul a început ziua la nivelul închiderii de miercuri, de 4,31 lei pentru un euro, şi a oscilat într-o bandă îngustă, investitorii aşteptând rezultatul licitaţiei pentru obligaţiunile în euro", a comentat un dealer. Statul trebuie să refinanţeze luna aceasta o emisiune de obligaţiuni din toamna trecută, de 1,4 miliarde de euro, care ajung la scadenţă. Titlurile poartă un cupon de 4,5% pe an. Ca şi anul trecut, emisiunea se adresează băncilor locale, care au disponibilităţi excedentare în euro, după ce BNR le-a eliberat o parte din rezervele minime obligatorii pe parcursul lui 2009, iar cererea de credite din partea sectorului privat rămâne slabă.

BNR a calculat ieri un curs de 4,3079 lei pentru un euro, cu 0,03 bani sub nivelul din ziua precedentă. Dolarul a urcat în schimb la cursul oficial până la 3,2368 lei, marcând un salt cu 6,52 bani sau 2%. BNR calculează indirect cursul dolarului, în funcţie de cotaţiile euro/leu de pe piaţa de la Bucureşti, respectiv euro/dolar, de pe pieţele internaţionale. Aprecierea dolarului faţă de leu reflectă astfel întărirea înregistrată în faţa euro pe pieţele internaţionale.

Investitorii continuă să îşi regrupeze investiţiile spre activele considerate sigure - cum sunt aurul sau titlurile de stat americane -, astfel că pe plan internaţional cotaţiile au coborât de la 1,37 dolari pentru un euro marţi la 1,33 dolari pentru un euro.

Monedele din regiune au început ieri ziua pe o tendinţă de apreciere, după ce investitorii au fost influenţaţi de comentariile guvernatorului băncii centrale a Poloniei, care a arătat că zlotul polonez are potenţial pentru a câştiga 10% în faţa euro. Ulterior mişcarea a fost însă corectată.