FMI şi Consiliul Fiscal critică reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% votată de senatori

Autor: Claudia Medrega 24.11.2010

Fondul Monetar Internaţional şi Consiliul Fiscal au criticat ieri vehement decizia Senatului prin care a fost redus impozitul pe venit la 10%, care pune în pericol ţintele bugetare şi primirea banilor rămaşi din împrumuturile de la finanţatorii internaţionali, nerespectarea angajamentelor fiscale urmând să fie sancţionată şi de pieţele internaţionale.

"Guvernul şi-a reiterat angajamentul puternic pentru programul economic sprijinit de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Prin urmare, ne aşteptăm să se ia măsuri care să dea siguranţa că această reducere nefundamentată a taxelor nu va fi promulgată. Facem apel la decidenţii tuturor partidelor politice să aprobe un buget responsabil pentru 2011 şi reformele necesare", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.

Fără bugetul pe 2011 aprobat şi cu legile salarizării unitare şi a pensiilor în întârziere, România riscă să nu mai primească următoarele tranşe de bani de la Fondul Monetar Internaţional şi UE.

De altfel, Jeffrey Franks a reamintit ieri că România are de îndeplinit mai multe precondiţii înainte ca boardul FMI să discute la începutul lunii ianuarie cea de-a şasea evaluare a acordului.

O eventuală nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscală asumate ar fi sancţionată de pieţele financiare internaţionale, mai ales având în vedere contextul european actual, în opinia Consiliului Fiscal.

Adoptarea reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10% în Senat vine după ce luna trecută Camera Deputaţilor a votat cota redusă deTVA la alimentele de bază, de 5%, şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Misiunea FMI, aflată atunci la Bucureşti, a acceptat să discute cu autorităţile române după ce preşedintele Traian Băsescu a promis că nu va promulga aceste iniţiative. Atât FMI, cât şi Consiliul Fiscal şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a fost solicitat avizul Consiliului Fiscal referitor la proiectul de reducere a impozitului pe venit, nefiind respectată procedura din Legea responsabilităţii fiscale. În plus, măsura nu este în conformitate cu strategia fiscală pe termen mediu a Guvernului.

Totodată, avizul Guvernului privind această iniţiativa legislativă este negativ, iar aceasta nu este însoţită de propuneri de compensare a impactului financiar.

Protestele FMI şi ale Consiliului Fiscal

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, susţine că votul Senatului pentru reducerea impozitului pe venit la 10% ridică unele îngrijorări, urmând să ducă la depăşirea ţintei de deficit bugetar din 2011, de 4,4% din PIB, o condiţie pentru primirea următoarelor tranşe. "Iniţiativele pentru peticirea continuă a sistemului de taxe creează instabilitate în mediul de afaceri şi subminează revenirea economiei". Franks a amintit că măsurile dificile, dar necesare adoptate în iulie pentru soluţionarea problemelor fiscale încep să dea rezultate: veniturile îşi revin, cheltuielile se reduc către niveluri mai sustenabile, iar încrederea în economia românească îşi revine.