Confuzie la licitaţia de obligaţiuni de stat de 1 mld. euro. Isărescu spune că ar vrea să fie amânată

Autor: Razvan Voican 25.11.2010

Ministerul Finanţelor a anunţat pentru astăzi o licitaţie de obligaţiuni de stat cu valoare programată de 1 mld. euro şi cupon de 4,5%, iar băncile s-au şi pregătit să depună ofertele. În mod surprinzător, în urmă cu aproape o oră guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că el "crede" că Finanţele vor alege să rambursese împrumutul scadent de 1,4 mld. euro, pentru că au bani, şi să iasă după câteva zile pe piaţă "în condiţii normale".

Declaraţia lui Isărescu a provocat stupoare în trezoreriile băncilor, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a făcut niciun anunţ de amânare a licitaţiei până la această oră. Mai mult, potrivit informaţiilor care circulă pe piaţă, randamentul s-ar situa la 4,8%, ceea ce nu ar fi un nivel foarte ridicat, oricum sub pragul de 5% - aşa cum îşi dorea preşedintele Traian Băsescu.

Emisiunea de bonduri se adresează pieţei locale, adică nu ar fi direct influenţată de comentariile de ieri ale directorului general al FMI Dominique Strauss-Kahn privind perspectiva încetării plăţilor pentru o listă de cinci ţări la coada căreia a menţionat şi România. Isărescu a respins această idee, însă în acelaşi timp vorbeşte despre amânarea licitaţiei de astăzi.

BNR s-a implicat direct în pregătirea acestei operaţiuni de finanţare, discutând săptămâna trecută cu şefii celor mai mari bănci despre termenii în care s-ar putea realiza.

Surse de pe piaţă afirmă că amânarea ar fi o mişcare fără precedent, care nu ar face decât să inducă o percepţie de vulnerabilitate, având în vedere că anunţul ar veni foarte târziu. De asemenea, potrivit informaţiilor disponibile, Finanţele pot strânge astăzi confortabil mai mult decât suma anunţată de 1 mld. euro.

Piaţa rămâne în aşteptarea unor clarificări oficiale.

"Noi am depus oferta, am remarcat şi un interes mare şi din partea clienţilor instituţionali, deci nu văd de ce licitaţia nu ar ieşi la un preţ chiar avantajos pentru Ministerul Finanţelor, adică sub 5%", a comentat un dealer.

Nimeni nu îşi explică declaraţia făcută de guvernator puţin înainte de ora 12:00, cu atât mai mult cu cât nici afirmaţia şefului FMI privind România nu a provocat vreo creştere semnificativă a CDS-urilor, acestea situându-se la 280-285 de puncte de bază.

"Ar fi păcat ca licitaţia să nu iasă pentru că a fost anunţată din timp, este şi un pas în direcţia bună în privinţa lungirii scadenţei la trei ani", au spus surse de pe piaţă.

ING estimează că randamentul s-ar putea situa între 4,6% şi 4,9%, "nivel la care am putea vedea o alocare generoasă". Analiştii băncii apreciază că Finanţele nu s-ar bucura de o poziţie de lichiditate confortabilă, deşi atât Bogdan Drăgoi, şeful trezoreriei statului, în declaraţii recente, cât şi Mugur Isărescu, chiar astăzi, au susţinut că există bani suficienţi pentru rambursarea împrumutului scadent de 1,4 mld. euro.

Reprezentanţii BNR nu au putut fi contactaţi până în acest moment pentru clarificări.