Ministrul Apărării din Coreea de Sud a demisionat

Autor: Radu Racu 25.11.2010

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a acceptat joi demisia ministrului Apărării, ca urmre a criticilor vehemente privind reacţia lentă a armatei la atacul de artilerie lansat de Coreea de Nord cu două zile în urmă, scrie Reuters.

Ministrul Kim Tae îşi depusese demisia înca din luna mai, după ce o fregată sud-coreeană a fost scufundată de o torpilă lansată de armata Nordului, incident în care toţi cei 46 de oameni de la bord şi-au pierdut viaţa.

Preşedintele a acceptat de abia joi demisia ministrului, pentru a "îmbunătăţi atmosfera din interiorul armatei".

Coreea de Nord a lansat marţi un baraj de artilerie asupra insulei Yeonpyeong de la graniţa cu Sudul, unde locuiau circa 1.300 de persoane. Doi militari au fost ucişi iar alţi 13 au fost răniţi în cea mai gravă agresiune de după războiul din 1953. SUA a anunţat miercuri că va demara manevre militare comune cu forţele armate ale Coreei de Sud, trimţând în Marea Galbenă unul din cele mai mari portavioane din dotarea flotei precum şi patru crucişătoare. De cealaltă parte, poziţia Chinei a fost ezitantă, autorităţile de la Beijing evitând să exprime un punct de vedere concret referitor la incidentele de la începutul săptămânii.