UPDATE: Finanţele au luat 1,3 mld. euro la 4,8%

Autor: Razvan Voican 25.11.2010

Ministerul Finanţelor a obţinut astăzi 1,3 mld. euro la emisiunea de obligaţiuni de stat pe trei ani, cu cupon de 4,5%. Randamentul a fost de 4,8%. Finanţele au de rambursat un împrumut de 1,4 mld. euro care ajunge la scadenţă.

Cererea totală de subscriere a fost de peste 2 mld. euro. Randamentul până la maturitate aferent preţului maxim acceptat a fost de 4,8%. Suma exactă atrasă a fost de 1,319 mld. euro, din care băncile au subscris 1,042 mld. euro.

Statul nu a acceptat să plătească mai mult de 4,8%, deşi din discuţiile anterioare cu potenţialii investitori rezultase o sumă posibilă de 1,6 mld. euro, care ar fi acoperit rambursarea datoriei scadente şi lăsa ceva în plus în trezorerie.

Surse bancare afirmă că au fost clienţi străini care ar fi cerut dobânzi mai mari de 5% pentru a investi în titlurile româneşti.

Conform unor surse de pe piaţă, principalii finanţatori ai statului sunt BCR, BRD, Raiffeisen şi Banca Transilvania, care aveau şi cele mai mari sume plasate la vechiul împrumut de 1,4 mld. euro.

Licitaţia a avut loc în contextul afirmaţiilor de ieri ale şefului FMI privind o posibilă intrare a României în încetare de plăţi, contrazise azi ferm de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Tot el a vorbit însă despre o posibilă rambursare a datoriei de 1,4 mld. euro, considerând că ar fi fost mai bine ca licitaţia de astăzi să fie amânată, mesaj care a stârnit nedumerire pe piaţă în absenţa unor clarificări.