„Ori vă întoarceţi la stat, ori vă pierdeţi banii“ sau cum sunt forţaţi ungurii să se întoarcă la pensiile de stat

Autor: Gabriel Razi 25.11.2010

Executivul de la Budapesta a dat lovitura de graţie fondurilor private de pensii după ce a anunţat că cei care vor alege să contribuie în continuare la pensiile administrate de companii private îşi vor pierde mare parte din contribuţiile făcute la stat.



Guvernul condus de premierul Viktor Orban le dă persoanelor care au pensii private obligatorii "libertatea de a alege" între a rămâne clienţi ai fondurilor private şi a direcţiona contribuţiile în întregime către stat. Cei care vor alege să rămână în pilonul II vor plăti însă un preţ foarte mare: vor pierde circa 70% din totalul contribuţiilor pentru pensie, scrie Budapest Business Journal.

În prezent, angajatorii din Ungaria contribuie cu 24% din salariul brut al fiecărui angajat la sistemul de pensii de stat, în timp ce salariaţii plătesc încă 9,5%, din care 8% merg la fondurile de pensii din pilonul II. Contribuţiile angajaţilor vor creşte la 10% în ianuarie. Noile măsuri stabilesc că cei ce vor rămâne clienţi ai fondurilor de pensii private după data de 31 ianuarie 2011 vor fi privaţi de contribuţiile făcute de angajatorii lor. Sumele pe care angajatorii le vor plăti după 1 februarie 2011 vor intra în conturile guvernului, dar nu vor fi luate în considerare la calcularea pensiei persoanei pentru care sunt plătite.

"Cei ce vor renunţa la pensia de stat, care este bazată pe solidaritate socială, decid că în viitor nu mai vor să fie membri solidari ai comunităţii", a declarat ministrul economiei Gyorgy Matolcsy.

Cine rămâne la privat pierde contribuţia companiilor

Guvernul spune că nu este o formă de naţionalizare, maghiarii care decid să rămână clienţi ai fondurilor de pensii din pilonul doi nefiind privaţi de contribuţiile pe care le-au făcut până în prezent la fondul de pensii de stat, ci doar de contribuţiile viitoare.

"Este fără precedent în Europa ca un guvern să îşi ameninţe proprii cetăţeni cu expulzarea din sistemul public de pensii. Este probabil de ajuns pentru a se asigura că nimeni nu va mai rămâne în sistemul privat de pensii", spune Zoltan Torok, economist în cadrul Raiffeisen Bank.

Fondurile de pensii private din Ungaria gestionează banii a 3 milioane de clienţi, iar de la 31 ianuarie 2011 activele acestora vor fi transferate automat la stat, în timp ce cei care doresc să rămână în continuare clienţi ai fondurilor private trebuie să facă o cerere pentru a-şi exprima opţiunea.

Autorităţile de la Budapesta speră că astfel se vor reîntoarce în conturile statului activele în valoare de 11 miliarde de euro pe care le gestionează acum fondurile de pensii private, aproximativ 10% din PIB-ul Ungariei.

Jumătate din aceste active sunt plasate în pachete de acţiuni ale companiilor maghiare şi străine, în timp ce a doua jumătate este investită în obligaţiuni de stat.

Precedentul 2009

Ministrul Matolcsy a ţinut să reamintească că în 2009, contribuabililor le-a fost dată posibilitatea de a se reîntoarce la sistemul de pensii al statului şi că 60% dintre contribuabilii cu vârsta de peste 52 de ani au optat pentru reîntoarcerea la sistemul de stat.

Maghiarii care se vor reîntoarce la pensia de stat vor lua cu ei activele pe care le-au acumulat până în prezent în fondurile private şi în cazul în care există randament pozitiv pentru plasamentele respective, aceştia pot retrage sumele de bani sau le pot depune în conturile de pensii ale statului sau într-un fond de pensii facultativ. Totuşi autorităţile susţin că randamentele fondurilor private din pilonul al doilea sunt foarte mici sau chiar negative. Randamentele reale ale activelor plasate de administratori se învârt în marja 0%-1%, iar statul se oferă să acopere diferenţa în cazul fondurilor care au înregistrat randamente mai mici decât inflaţia.

Guvernul vrea să pună mâna pe politica monetară

Guvernul intenţionează să modifice legea care reglementează activitatea băncii centrale pentru a putea impune discreţionar membrii în Consiliul Monetar, cel care stabileşte ratele dobânzii de referinţă, scrie Portofolio.hu. În prezent Consiliul Monetar este format din 5-7 membri, patru dintre aceştia urmând să îşi termine mandatul în martie 2011. Conform actualei legislaţii, doi dintre ei ar urma să fie aleşi de premier, iar ceilalţi doi de către guvernatorul băncii centrale. Trei dintre membrii Consiliului sunt guvernatorul şi cei doi adjuncţi ai săi, iar Fidesz vrea în cazul celorlalţi patru ca aceştia să fie numiţi sau demişi de către Comisia economică din Parlament. Astfel, politica monetară a ţării va putea fi decisă politic, iar analiştii se aşteaptă ca dobânda de referinţă să fie redusă şi astfel forintul să se deprecieze.