Topul celor mai profitabile companii energetice din Europa de Sud-Est

Autor: Roxana Petrescu 25.11.2010

Una dintre puţinele companii active în domeniul gazelor naturale care mai sunt controlate de statul român ocupă primul loc în clasamentul celor mai profitabile firme de profil din Europa de Sud-Est. Este vorba despre Romgaz, companie a cărei profitabilitate (profit net/cifră de afaceri) o depăşeşte pe cea a firmelor privatizate, cum este cazul Petrom sau al fostelor Distrigazuri.



Nu la fel de bine stau lucrurile când vine vorba de energie electrică, domeniu unde companiile de stat sunt cele care fac legea. Cea mai profitabilă companie de profil din România este Nuclearelectrica, potrivit datelor financiare din 2009, firma ocupând abia locul cinci la nivel regional în urma campionilor de stat, de cele mai multe ori integraţi vertical, din Slovenia, Croaţia sau Serbia.

Potrivit unui studiu realizat de agenţia de presă bulgară SeeNews în parteneriat cu compania de consultanţă AT Kearney şi compania de cercetare a pieţei Euromonitor International, în topul celor mai mari 20 de companii din regiunea sud-est europeană active în domeniul energiei electrice, România este prezentă cu 7 firme, doar două dintre acestea fiind deţinute de un investitor străin, respectiv Enel (Italia), restul fiind controlate de stat.

Studiul cuprinde 100 de companii din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia, iar informaţiile financiare sunt aferente anului 2009.

Mai mult, companiile româneşti din energie sunt depăşite de surorile lor din Bulgaria sau Slovenia, ţări care din punctul de vedere al consumului sunt de două, respectiv peste cinci ori mai mici comparativ cu România.

Companiile din energie nu sunt depăşite numai când vine vorba de profitabilitate, dar şi ca dimensiune, primele trei clasate ţinând cont de cifra de afaceri fiind companii energetice din Croaţia, Bulgaria şi Serbia.

Astfel, liderul clasamentului ca dimensiune este Hrvatska Elektroprivreda (HEP Group - Croaţia) care este şi ocupantul locului patru când vine vorba de profitabilitate.

Potrivit site-ului HEP, compania este deţinută de stat şi este implicată în producţia, transportul, distribuţia de energie, dar are activităţi şi pe partea de energie termică şi de distribuţie de gaze naturale.

"HEP Group este organizat sub forma unui holding cu mai multe companii fiice", se mai precizează pe site-ul companiei.

Un alt exemplu este Holding Slovenske Elektrarne (Slovenia), a patra companie din energie după cifra de afaceri şi a doua ca profitabilitate din Europa de Sud-Est. Compania, care este controlată 100% de statul sloven, este implicată în vânzarea de energie electrică, dar şi în producerea acesteia din unităţi hidro şi termo.

Exemplele pot continua. A treia companie energetică din punctul de vedere al prfitabilităţii este JP Elektroprivreda BiH (Serbia), la rândul său o companie integrată vertical controlată de stat.

Practic, companiile care depăşesc firmele româneşti din energie când vine vorba de profitabilitate sunt firme de stat integrate vertical. La fel, companiile din România care activează separat pierd lupta când vine vorba de dimensiune, cele mai mari afaceri din energie rulate la nivel regional fiind tot în mâna unor giganţi de stat.

În timp ce Bulgaria şi Slovenia sunt prezente în top cu companii integrate, România este prezentă în clasamentul celor mai mari companii energetice cu firme precum Transelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Turceni.

Statul român a avut şi el la începutul anului 2000 un gigant energetic pe care l-a spart la îndemnul Băncii Mondiale în unităţi cu activităţi separate în producţia, distribuţia şi transportul de energie. Din 2007 însă autorităţile au analizat mai multe modele prin care să creeze companii puternice în acest sector.

Dacă iniţial s-a pornit cu scenariul unei singure companii integrate, acum ideea este aceea de a crea două companii energetice gigantice prin regruparea celor mai importante unităţi de producţie a energiei electrice.

Pe partea de petrol şi gaze lucrurile stau mult mai bine, 10 companii din primele 20 de firme de profil din regiune fiind din România. Mai mult, liderul clasamentului în funcţie de cifra de afaceri este Petrom.

Şi în topul profitabilităţii, companiile active în România sunt lideri, pe prima poziţie fiind Romgaz, companie controlată de statul român, cel mai mare producător de gaze din România.

Următoarele companii de profil în ceea ce priveşte profitabilitatea sunt tot active pe plan local: GDF SUEZ Energy România, OMV Petrom, E.ON Gaz România şi MOL România Petroleum Products.