Opinie Sorin Pâslaru: Înainte să aruncaţi cu promisiuni că majoraţi salariile mai bine număraţi bugetarii!

Autor: Sorin Pâslaru 25.11.2010

Guvernul întreţine deliberat confuzia privind numărul de bugetari, dar aruncă promisiuni de majorare a salariilor în 2011 fără să arate ce surse de finanţare are.

Confuzia şi ceaţa sunt întreţinute atât în ceea ce priveşte numărul de bugetari, cât şi despre alocarea acestora pe sectoare sau cheltuielile cu salariile lor.

Situaţia este exact la fel ca aceea din toamna anului trecut, când ni se spunea ce restructurare dură a fost făcută în sistemul public şi cum va alinia legea salarizării unice veniturile bugetarilor pe o scară de la 1 la 12.

S-au aliniat atât de bine, au fost realizate economii atât de mari, încât în iunie 2010 Guvernul s-a trezit că a cheltuit prea mult cu salariile şi că trebuie să le taie cu 25% şi să mai majoreze şi TVA-ul la 25%.

Acum scara s-a mai relaxat, este de 1 la 15, dar nicăieri nu sunt date privind câţi medici sunt plătiţi de la buget, câţi funcţionari, câţi şoferi sau câţi profesori sunt plătiţi de statul român, cât costă fiecare grupă de activitate şi cum se poate balansa sistemul pe o nouă grilă.

Nu există date privind câţi bugetari câştigă peste preşedintele României, cât este masa salarială necesară pentru aceştia sau cât sunt cheltuielile salariale pe grupe de salarii în funcţie de nivelurile lor. Singura încercare de transparentizare a fost la începutul verii trecute când, şi la propunerea Ziarului Financiar, preşedintele a cerut publicarea pe site-ul fiecărei instituţii salariile.

Dar s-a epuizat repede hei-rup-ul de atunci, care a fost însă suficient să trezească indignare printre şoferii de la Ministerul Mediului care nu câştigă 4.000 lei pe lună ca aceia de la Ministerul Finanţelor.

Cum poţi să promiţi o creştere a salariilor cu 15%, în condiţiile în care bugetul nu este construit? Şi nu este clar care salarii - salariile nete, salariile de bază - ar urma să crească? Exact ca în 2008, când era promisă prin lege o creştere a salariilor profesorilor cu 50% fără ca bugetul să fie adoptat, toată promisiunea pare o mascaradă.

Structura salariilor din sistemul bugetar este o necunoscută, numărul de bugetari este o himeră.

Ziarul Financiar a scris în urmă cu o lună: "Ministerul Finanţelor ţine la secret numărul de bugetari". Nu există în acest moment o raportare oficială periodică nici a Institutului de Statistică, nici a Ministerului de Finanţe sau a altei instituţii privind numărul total de bugetari. Şi pe baza acestui indicator se constată acum dacă România face sau nu reformă!

Din când în când, mai anunţă victorios preşedintele Traian Băsescu că a mai scăzut numărul de bugetari. Exact ca raportările producţiei la hectar dinainte de 1989, acum se raportează scăderea numărului de bugetari.

Care sunt instituţiile care au disponibilizat, care sunt economiile făcute, ce salarii aveau aceştia? Nu ştie nimeni.

Acum se vine cu poveşti despre creştere. Pentru un guvern care promite de doi ani restructurare şi economii şi este nevoit să acţioneze tot timpul doar pe ultima sută de metri - fie să dea nu ştiu câte zile de concediu fără plată, fie să majoreze TVA într-o noapte - ni se cere cam mult să-l mai şi credem.