Vasilescu, BNR: Toate băncile au lichiditate să reia creditarea azi, dar nu au încredere

Autor: Alexandra Chelu 26.11.2010

Toate băncile din România au suficientă lichiditate să reia creditarea "azi, peste un minut", dar nu au încredere, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, care a menţionat că niciodată în viitorul previzibil nu va mai exista creditare ca în perioada 2004-2008, informează Mediafax.

"Creditare fără încredere nu va exista. În momentul de faţă, BNR a împins deliberat lichiditate în bănci şi toate băncile au bani. Toate băncile din România sunt în situaţia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseşte? Nu este ecranul acela mare, pe care să vadă încredere", a spus Vasilescu, la seminarul "Cum va depăşi România criza economică?".

El a reamintit că în perioada 2004-2008 România s-a confruntat cu intrări în valuri de valută, dar nu a fost pregătită pentru a o valorifica.
"BNR a fost nevoită atunci să-şi deschidă o pensiune, cu un pat cald şi trei mese bune pentru surplusul de lichiditate din societate, iar 10 miliarde de euro care puteau fi utilizate pentru investiţii şi retehnologizări, au fost atrase la BNR ca să nu explodeze societatea. Că de atâta bănet, eram în pericol să ne înecăm", a continuat Vasilescu.