Franks - Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro

Autor: Marius Radu 26.11.2010

Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi, întrucât deficitul bugetar a scăzut semnificativ şi economia îşi revine, astfel că riscurile s-au redus, a declarat în exclusivitate pentru Mediafax şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a spus Franks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

Reprezentantul FMI a explicat că prima de risc a României este mai scăzută decât în aceste state, întrucât România a luat deja "măsuri semnificative" pentru a ieşi din criză.

"În România au fost luate măsuri foarte dure în iulie pentru reducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru România a scăzut pe pieţele internaţionale din momentul în care au fost luate aceste măsuri, pentru că pieţele internaţionale ştiu că România se află într-o situaţie mult mai sustenabilă acum", a arătat Franks.

El a explicat că, prin măsurile structurale adoptate, situaţia fiscală a României s-a schimbat din una "explozivă" într-una care permite deficitului bugetar să coboare la sub 3% în 2012. Citiţi interviul acordat de oficialul FMI Jeffrey Franks pe www.mediafax.ro.