Compania Mail.ru, acţionar al Facebook, pune la picioarele Kremlinului sectorul internetului din Rusia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 28.11.2010

Exact ca în energie, grupuri apropiate Kremlinului au ajuns să domine piaţa internetului din Rusia, preluând în acelaşi timp participaţii în cadrul unor site-uri occidentale.



Pentru prima dată, o companie rusă al cărei succes nu se bazează pe active sovietice privatizate şi exportul de materii prime a ajuns să fie listată. IPO-ul lansat în această lună în Londra de către Mail.ru, companie care deţine acţiuni la Facebook, reflectă în schimb valorile unei Rusii "modernizate" şi "inovatoare", două cuvinte extrem de îndrăgite de preşedintele rus Dmitri Medvedev, scrie Financial Times.

Compania, controlată de Alisher Usmanov, cu o avere estimată la 7,2 mld. dolari, este competitivă la nivel mondial şi deschisă către întreaga lume, cu o acoperire de la China la Africa de Sud şi Silicon Valley. O mică, dar valoroasă participaţie în cadrul Facebook, cel mai mare site de socializare occidental, reprezintă numai una dintre bijuteriile acesteia.

Există însă şi alte aspecte sub care Mail.ru este în mod unic o companie rusească. Mail.ru nu este o simplă companie de internet, ci este internetul Rusiei. Aceasta deţine în întregime sau parţial cele mai importante două site-uri de socializare ale ţării şi cel mai mare serviciu gratuit de e-mail al acesteia.

După reţeta tradiţională

Concentrarea controlului asupra unei resurse în mâinile câtorva oameni de încredere s-a dovedit a fi o metodă tipică de management economic pentru autorităţile de la Kremlin. Petrolul, metalele, transportul, televiziunea şi alte sectoare importante ale economiei ruse sunt fie în mâinile statului, fie în cele ale unor companii care sunt cel puţin parţial deţinute de oligarhi care depind de Kremlin.

Există bineînţeles şi alte companii similare în Rusia, însă Mail.ru este de departe cea mai importantă. Cea mai mare parte a activelor sale au fost deţinute iniţial de DST Global. Cele două companii au echipe diferite de management, dar aceiaşi acţionari.

Într-o ţară în care marile canale de informare sunt cenzurate, internetul este văzut drept ultimul domeniu unde informaţiile pot circula liber. Iar unii utilizatori de internet se tem că Mail.ru, fiind atât de mare şi deţinută de oameni de afaceri cu legături strânse cu Kremlinul, reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii internetului în Rusia. În acelaşi timp, prin intermediul companiei autorităţile ar putea monitoriza mai uşor activitatea online a utilizatorilor. Deocamdată, Kremlinul pare să fi optat pentru o politică de "control relaxat" în detrimentul "scenariului chinezesc" de control deschis exercitat de stat. "De ce să institui «Marele Firewall» când poţi pur şi simplu să telefonezi şi să dai sfaturi marilor site-uri despre ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă?", întreabă Ilia Ponomarev, membru al parlamentului, făcând referire la cazul Chinei.

S-au ţinut departe de domeniile sensibile

Mail.ru a evitat controversele evitând domeniul politicii şi ştirilor. Potrivit unui oficial al DST, atât Mail.ru, cât şi DST se concentrează pe comerţul electronic, socializare şi jocuri online pentru că acestea sunt cele mai profitabile domenii.

Totuşi, DST şi Mail.ru dau impresia în Rusia a unei relaţii strânse cu Kremlinul. Cele două companii spun că rămân independente, deşi au o relaţie bună cu guvernul.

Totuşi, Iuri Milner, fondator şi CEO al DST şi în continuare acţionar al Mail.ru, este una din puţinele persoane private care fac parte din prestigioasa comisie pentru modernizare şi dezvoltare tehnologică a preşedintelui Medvedev.

În Silicon Valley, Milner este văzut drept un investitor pe termen lung cu o flexibilitate neobişnuită. "Nu face pariuri riscante. Investeşte în companii confirmate", declară un bancher de investiţii occidental.

O serie întreagă de achiziţii realizate din 2008 a extins acoperirea DST. "Ce mă uimeşte", spune un rival al DST, "este de unde au atâţia bani". Răspunsul pare să fie Alisher Usmanov, magnatul din sectorul metalelor care a preluat o participaţie estimată la 34% din DST în 2008. Acum, acesta deţine 25% din Mail.ru şi o participaţie nespecificată din DST Global.

Într-o perioadă în care oligarhii ruşi erau exilaţi sau mai rău, Usmanov a reuşit să se apropie de Kremlin. Compania Metalloinvest, în cadrul căreia acesta deţine 50%, s-a numărat printre companiile care s-au bucurat de generozitatea statului rus, primind garanţii de stat de 30 miliarde de ruble în luna septembrie a anului trecut ca parte a unui împrumut de bailout de 61 miliarde de ruble din partea VTB.

Deşi a avut probleme de lichiditate atât de mari încât a avut nevoie de bailout, Usmanov a putut finanţa achiziţia a 2% din Facebook în mai 2009. Şi alte achiziţii s-au bazat pe finanţarea sa în continuare.

Relaţia lui Usmanov cu Kremlinul este una quid pro quo, spun insiderii.

Chiar dacă Medvedev şi-a declarat adesea angajamentul legat de păstrarea libertăţii internetului, mulţi sunt în continuare preocupaţi că lucrurile s-ar putea schimba.

Ponomarev spune că după părerea sa obiectivul Kremlinului este de a avea la dispoziţie infrastructura necesară pentru a lansa un atac în orice moment. "Tehnic vorbind, dacă s-ar lua o decizie politică de lansare a unui «scenariu chinezesc» în Rusia, acest lucru s-ar putea realiza rapid şi simplu", spune Ponomarev.