Devii un manager mai bun dacă ai studii la Harvard sau Princeton?

Autor: Adelina Mihai 28.11.2010

Te face absolvirea unei facultăţi din Ivy League un CEO mai bun? Răspunsul este "nu", conform unui studiu al universităţii din New Hampshire. Faptul că un director executiv are sau nu pregătire la o şcoală de top nu are legătură cu performanţa pe termen lung a companiilor, scrie management-issues.com. Studiul a analizat evoluţia în carieră a 2.600 de manageri din 1992 până în 2007.

O altă concluzie a studiului este că un manager cu studii la una dintre cele mai prestigioase şcoli din Statele Unite are şanse egale cu ale oricărui alt CEO de a fi concediat din cauza rezultatelor slabe ale companiei.

"Cercetarea a relevat faptul că board-urile nu trebuie să acorde o importanţă exagerată studiilor urmate atunci când încearcă să evalueze abilitatea unei persoane de a conduce o companie şi de a maximiza valoarea oferită acţionarilor", a declarat Brian Bolton, asistent universitar la Whittemore School of Business and Economics din cadrul universităţii din New Hampshire, unul dintre autorii studiului.

Studiul s-a concentrat pe relaţia dintre studiile urmate, schimbările la nivel de top-management şi rezultatele financiare ale firmei, mai exact asupra rolului pe care studiile urmate de manageri îl au în decizia unei firme de a-şi schimba directorul executiv, rolul jucat de educaţie în alegerea unui nou CEO şi dacă studiile managerilor influenţează rezultatele unei companii.

Echipa condusă de Bolton a ajuns la concluzia că studiile urmate de directorii executivi nu au o influenţă puternică asupra deciziei unei companii de a-şi schimba directorul, managerii cu rezultate slabe fiind înlocuiţi indiferent de educaţia pe care o au. Dar studiile urmate au un rol important în selectarea unui nou CEO existând o corelaţie puternică între educaţia posibilului viitor manager cu cea a celui demis. De exemplu, dacă un CEO care a urmat un MBA este demis din cauza rezultatelor slabe, board-ul va căuta să îl înlocuiască cu o persoană care are de asemenea un MBA.

Şi dacă angajarea unui CEO cu MBA duce la îmbunătăţiri ale rezultatelor companiilor pe termen scurt, cercetătorii nu au găsit o legătură strânsă între acest tip de studii şi performanţele pe termen lung.

"Deşi studiile urmate de directorii executivi nu duc în mod clar la rezultate mai bune ale firmelor, board-urile văd în educaţie un criteriu de departajare pentru că nu există prea multe criterii pe baza cărora să evalueze capacităţile unui CEO", spune Bolton.

Cercetătorii au folosit şase criterii pentru a stabili parcursul educaţional al managerilor care au luat parte la studiu: dacă au urmat sau nu cursurile unei şcoli din top 20, dacă au urmat sau nu un MBA sau master şi dacă masterul sau MBA-ul absolvit face parte din top 20 al programelor educaţionale sau nu. De asemenea, mai mult de 2.600 de demiteri de directori executivi din perioada 1992-2007 au fost studiate.

Ivy League este una din cele mai prestigioase asociaţii academice din lume, care reuneşte universităţi precum Harvard, Princeton, Yale, University of Pennsylvania, Brown University, Columbia University, Cornell University sau Darthnmouth College.