SNR cumpără servicii pentru reţeaua WiMax de 6 mil. euro

Autor: Magraon Andreea 28.11.2010

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) va organiza luna viitoare o licitaţie pentru a achiziţiona servicii de dezvoltare a reţelei de transport şi acces la clienţii reţelei de comunicaţii fără fir Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX), potrivit unui anunţ de participare publicat pe e-licitatie.ro. Valoarea contractului este de 26,4 milioane de lei (6,1 milioane de euro). WiMAX este un standard care permite furnizarea de servicii de acces la internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de până la 65 km, prin tehnologii fără fir.

Companiile care doresc să participe la licitaţie trebuie să depună o garanţie de participare de 100.000 de lei (23.000 de euro) plus una de bună execuţie de 5% din valoarea contractului fără TVA. De asemenea, cifra de afacere a companiilor participante trebuie să fi fost în ultimul an de cel puţin 29 de milioane de lei (6,7 milioane de euro).

Ministerului Comunicaţiilor, acţionarul unic, a adoptat în iunie o hotărâre prin care SNR va contracta un împrumut de aproximativ 130 mil. euro pentru refinanţarea creditelor. Refinanţarea este parte a programului de modernizare, reorganizare şi reducere a cheltuielilor SNR, adoptat prin hotărâre de guvern la începtul lunii mai. Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat săptămâna trecută că în 2011 vor fi disponibilizaţi 450 de angajaţi din cei 2.000 ai SNR.

În luna iulie a acestui an, SNR a anunţat că UniCredit Ţiriac Bank a câştigat o licitaţie pentru acordarea unui credit de 10 milioane de euro destinat achiziţionării de produse, lucrări şi servicii auxiliare necesare realizării proiectului WiMAX. Înfiinţată în anul 1991, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România.