MOL şi OMV au devenit cei mai noi importatori de gaze după deschiderea conductei Arad-Szeged

Autor: Roxana Petrescu 28.11.2010

O companie controlată de MOL şi o subsidiară a grupului petrolier austriac OMV au intrat în lunile august şi septembrie în clubul exclusivist al importatorilor de gaze naturale, care până acum era format din numai doi membri, ambii fiind companii cu acţionariat rusesc.



Odată cu intrarea în funcţiune a conductei Arad-Szeged, MOL Trade Energy, compania de vânzări de gaze a grupului petrolier ungar MOL, şi EconGas, subsidiară a grupului OMV, specializată în tradingul de gaze naturale pe mai multe pieţe europene, au început să aducă gaze dinspre Ungaria în România, potrivit datelor din ultimele rapoarte ale Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Până în acest moment, România importa gaze doar prin conducte care tranzitează Ucraina şi erau aduse exclusiv prin doi intermediari agreaţi de Gazprom care au contracte cu gigantul rus până în 2030. Cele două companii sunt nemţii de la Wintershall, care acţionează local prin intermediul WIEE, joint-venture în care Gazprom controlează 50% din acţiuni, şi Imex Oil, compania deţinută de mogulul rus Vitali Maşitschi care controlează şi combinatul de aluminiu Alro Slatina.

În rapoartele ANRE nu sunt prezentate date concrete legate de cantităţile importate, dar din graficele instituţiei reiese faptul că acestea nu sunt mai mari de câteva zeci de milioane de metri cubi. În contextul în care România a consumat anul trecut 13,2 miliarde de metri cubi, dintre care circa 2 mld. mc au venit numai din importuri din Rusia, cele câteva zeci de milioane de metri cubi care vin prin Arad-Szeged nu ridică decamdată probleme majore pentru ruşi.

Cu toate acestea, apariţia unor importatori de gaze noi este un semnal bun mai ales ţinând cont de faptul că preţul gazelor care vin pe conducta Arad-Szeged este mai mic comparativ cu cel plătit de România pentru gazul rusesc.

"Tot ceea ce vă pot spune este că preţul este mai avantajos, altfel nu ne-am fi băgat la importuri prin Arad-Szeged", spun surse din Petrom, cea mai mare companie din România care din vara acestui an a început să vândă gaze transportate prin Arad-Szeged.

De exemplu, potrivit datelor ANRE, în luna septembrie, România cumpăra gazele de la ruşi la un preţ de 357 de dolari pe mia de metri cubi. Pe bursa de gaze din Viena, la sfârşitul lunii septembrie gazele se tranzacţionau la un preţ de 278 de dolari pe mia de metri cubi. Interconectorul Arad-Szeged este prima conductă care-i permite României să aducă gaze şi din alte surse în afară de Rusia, acest proiect legând sistemul naţional de transport al gazelor naturale cu cel al Ungariei şi deci cu piaţa vest-europeană.

"Această zonă a Europei este lipsită de lichiditate în ceea ce priveşte posibilitatea efectuării tranzacţiilor cu gaze naturale. Ideea este să conectăm România cu Ungaria, lucru care deja a avut loc, apoi România cu Bulgaria şi Bulgaria cu Turcia. Ultima conexiune a sistemului va fi Nabucco", au declarat recent reprezentanţii OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Conducta Arad - Szeged a fost inaugurată oficial în octombrie anul acesta, dar de fapt primele importuri de gaze s-au făcut chiar din luna iulie, lucru dovedit şi de rapoartele ANRE, unde este indicată prezenţa MOL Trade Energy pe lista companiilor care aduc gazele din import.

Specialiştii din piaţă spun că totuşi conducta nu va reprezenta o ameninţare pentru contractele Gazprom, dar ar putea pune o oarecare presiune pe preţ, în contextul în care Arad-Szeged se dovedeşte a fi o alternativă mai economică la importul de gaze naturale.

De altfel, şi în rapoartele ANRE poate fi sesizat un trend descendent în ceea ce priveşte preţul gazelor de import, această evoluţie conturându-se în perioada iulie-septembrie, adică exact în perioada intrării în funcţiune a Arad-Szeged. Deşi specialiştii spun că şi prin Arad-Szeged pot veni şi gaze ruseşti în amestec cu gaze provenite din alte surse, preţul este mai bun pentru că firmele care realizează exporturile dinspre Ungaria spre România pot avea relaţii mai bune şi o putere de negociere mai mare în faţa ruşilor de la Gazprom.