Franks, FMI: Putem oricând să dăm mai mulţi bani României

Autor: Marius Radu 28.11.2010

România nu va întâmpina dificultăţi majore ca urmare a problemelor cu care se confruntă unele state din Europa, întrucât Guvernul a decis deja să continue programul cu FMI, care va asigura României toate resursele necesare, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Dacă o ţară va avea dificultăţi majore în viitor, şi nu mă aştept ca acest lucru să se întâmple pentru România, putem oricând să creştem valoarea oricărui aranjament pentru a aloca un sprijin suplimentar. Faptul că România s-a angajat să continue programul cu FMI reprezintă o siguranţă, o poliţă de asigurare în vremuri foarte incerte. Sunt probleme în Europa şi există multă incertitudine pe pieţele internaţionale, dar România are asigurarea că dispune de sprijinul UE şi al FMI", a spus Franks. El a arătat că problemele din Europa reprezintă şi unul dintre motivele pentru care preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au decis să continue înţelegerea cu FMI. Franks a menţionat că încă nu a fost discutată valoarea viitorului acord.

"Nu este o situaţie stabilă încă în Europa emergentă, astfel că pericolul persistă, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Guvernul a luat decizia să negocieze un nou aranjament cu Fondul. Cu toate acestea, riscul este mult mai mic decât acum doi ani." În acest context, el a menţionat că ar fi periculos pentru România să renunţe la măsurile de ajustare adoptate, pentru că ar apărea problema finanţării deficitului bugetar, iar datoria publică ar putea creşte la un nivel considerat nesustenabil de pieţele internaţionale.

Franks a arătat că în programul actual, cu un deficit bugetar de 4,4% pentru anul viitor şi de sub 3% pentru 2012, datoria publică a României nu va depăşi 40% din PIB, nivel care ar produce "nervozitate" pe pieţele internaţionale pentru o ţară ca România. El a arătat că, pe termen mediu, România poate modifica nivelul impozitelor sau al TVA, însă acum nu este posibilă schimbarea acestora pentru că ar fi prea costisitoare din punctul de vedere fiscal.

Perspective mai bune decât ale unor ţări din zona euro

Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi, întrucât deficitul bugetar a scăzut semnificativ şi economia îşi revine, astfel că riscurile s-au redus, susţine şeful misiunii FMI. "Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a spus Franks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

Reprezentantul FMI a explicat că prima de risc a României este mai scăzută decât în aceste state, întrucât România a luat deja "măsuri semnificative" pentru a ieşi din criză. El a explicat că, prin măsurile structurale adoptate, situaţia fiscală a României s-a schimbat din una "explozivă" într-una care permite deficitului bugetar să coboare la sub 3% în 2012.

Referitor la declaraţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, privind situaţia mai multor ţări, printre care şi România, Franks a spus că acesta s-a referit la statele care au întâmpinat dificultăţi în trecut şi au căutat asistenţă de la FMI. "Cred că el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat caută asistenţă de la Fond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai există. Directorul general se referea în mod evident la motivul pentru care statele caută iniţial asistenţă de la Fond, iar state cu o situaţie nesustenabilă, precum Ungaria, România şi Letonia, au căutat asistenţă de la FMI. Aceste state pe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenţă de la FMI acum doi ani şi, în orice caz, aceste ţări nu sunt în pericol de faliment", a spus Franks.

"Ceea ce este dramatic, şi vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România etc., state în care trebuie redresată situaţia - nu putem continua aşa deoarece încetarea plăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă - sunt cele care pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", afirmase miercuri Strauss-Kahn.

România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 mld. euro de la CE.