Cine este omul din spatele WikiLeaks: Julian Assange, hackerul care a supărat întreaga lume

Autor: Adrian Voicu 16.03.2011

Australianul Julian Assange, cunoscut anterior drept un hacker, a pus bazele site-ului WikiLeaks în 2006, de atunci publicând tot genul de informaţii, de la documente ale Bisericii Scientologice până, recent, la documente diplomatice ale Ambasadei SUA.

Considerat drept un activist internet, Assange a reuşit să îşi facă duşmani în toate colţurile lumii, de la bancherii britanici până la politicieni kenieni.

Conform Associated Press, echipa WikiLeaks este foarte mică, pentru obţinerea de informaţii bazându-se mai ales pe voluntari. Assange nu are o adresă stabilă, călătorind frecvent şi dispărând de cele mai multe ori din spaţiul public luni întregi.

CV Julian Assange:

S-a născut în 1971 în Townsville, nord-estul Australiei.

S-a mutat de mai multe ori în copilărie, învăţând în mai multe şcoli, mai târziu urmând mai multe universităţi, în perioade diferite, în Australia.

Când a împlinit 16 ani a început să intre ilegal în computere, asumându-şi numele de Mendax.

În 1991, la vârsta de 20 de ani, Assange, împreună cu alţi hackeri, au pătruns în sistemele Nortel, o companie canadiană de telecomunicaţii. A fost prins, însă judecătorul l-a obligat numai la plata unei sume mici ca daună.

Assange a studiat un timp matematica şi fizica la Universitatea din Melbourne.

În 2006 a decis să pună bazele WikiLeaks.