Cel mai mare mall de pe Bursă a câştigat 8 milioane de euro într-o zi

Autor: Andrei Chirileasa 29.11.2010

Acţiunile Unirea Shopping Center (SCDM), compania care controlează magazinul Unirea din centrul Capitalei şi încă un centru comercial la Braşov, au crescut ieri cu 16% pe piaţa RASDAQ, pe fondul unor tranzacţii mai ridicate decât în mod obişnuit.

Titlurile Unirea au închis şedinţa la preţul de 78 de lei, evaluând compania la 54 mil. euro, cu 7,6 mil. euro peste capitalizarea de vineri. Pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, titlurile companiei s-au tranzacţionat chiar şi la 90 de lei, cu 32% peste cotaţia de vineri.

Interesul în creştere pentru titlurile companiei imobiliare vine după ce săptămâna trecută a fost publicată o evaluare a AFI Cotroceni, cel mai mare mall din Bucureşti, care indică o valoare de circa 350 mil. euro. Evaluarea a fost realizată de firma de consultanţă DTZ Echinox şi a fost publicată în prospectul AFI Europe, proprietarul mallului din Cotroceni, care derulează în prezent o ofertă publică iniţială (IPO) în vederea listării pe bursa din Varşovia. DTZ apreciază că veniturile anuale ale AFI Cotroceni vor ajunge la circa 30 mil. euro în momentul stabilizării pieţei, indicând un randament anual de 8,5% (raportul dintre chirii şi valoarea de piaţă).

Unirea Shopping Center a avut anul trecut venituri de 97,8 mil. lei (23 mil. euro), cea mai mare parte provenind de la centrul comercial din Bucureşti, care ar putea fi evaluat astfel la circa 200 mil. euro, luând în calcul un randament similar ca în cazul AFI Cotroceni. Compania avea la finele anului trecut active de 538 mil. lei (127 mil. euro) şi datorii de 108 mil. lei (25 mil. euro).
Unirea Shopping Center este cel mai vizitat mall din Bucureşti, având avantajul zonei ultracentrale, iar în ultimul an şi-a schim­bat mult oferta, semnând contracte cu retaileri cunoscuţi precum Berska, New Yorker şi H&M, după ce în 2009 a adus Zara.

În primul semestru, afacerile Unirea au scă­zut cu 10%, la 44 mil. lei (10,5 mil. euro), iar pro­fitul companiei s-a redus cu 33%, la 5,74 mil. lei (1,37 mil. euro). Compania nu şi-a pu­bil­cat încă rezultatele financiare pe tri­mestrul al treilea. Compania este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul firmei Nova Trade, care deţine 75% din acţiuni. Adamescu deţine şi direct circa 3% din acţiuni. Un pachet de 10% din acţiuni este controlat de SIF Muntenia.