Patronul Interagro îşi face seră de roşii la Zimnicea şi vrea o producţie de 400 de tone

Autor: Cristina Stoian 29.11.2010

Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, va începe producţia de roşii la Zimnicea în prima lună a anului viitor, urmând ca până la finalul lui 2011 circa 400 de tone de tomate să fie deja livrate pe piaţa internă.

Iniţial sera în care se vor produce roşiile a fost concepută pentru plantaţiile de trandafiri, dar costurile foarte mari l-au determinat pe Niculae să o reorienteze spre producţia de tomate ecologice.

"După ce am realizat un ciclu complet în producţia de trandafiri, care a început în 2006, am început reconversia pentru producţia de tomate, întrucât preţurile de vânzare ale florilor au fost sub costurile de producţie", au spus reprezentanţii companiei.

Investiţia în sera de la Zimnicea, care se întinde pe un hectar, s-a ridicat la aproximativ 2,5 milioane de euro (10 mil. lei).

Compania va începe plantarea răsadurilor în prima decadă a lunii ianuarie, iar prima producţie va fi obţinută la sfârşitul lui martie. "Sera este concepută să suporte două cicluri de producţie pe an - ianuarie-iunie şi iulie-noiembrie. În 2011 aşteptăm o producţie de aproximativ 400 de tone de tomate, destinate exclusiv pieţei interne", spun reprezentanţii Interagro. Investiţia pentru reconversia producţiei de la trandafiri la tomate nu s-a finalizat încă, grupul luând în calcul pe viitor şi extinderea serei cu încă două hectare.
Potrivit datelor oferite de Interagro, furnizate anterior de Ministerul Agriculturii, în primele nouă luni ale acestui an s-au obţinut din producţia internă circa 500.000 de tone de roşii, iar din import au venit, în perioada ianuarie-august, circa 52.000 de tone. La o cantitate consumată estimată de circa 700.000 de tone în 2010 şi un preţ mediu de 3,5 lei/kg, piaţa de tomate ar putea fi estimată anul acesta la 2,5 mld. lei (584 mil. euro).

Producţia de tomate din România reprezintă 2,1% din producţia comunitară. Anul acesta, preţul roşiilor a rămas ridicat pe tot parcursul anului, având o medie de 3,5 lei/kg şi ajungând în noiembrie, când importurile au început să domine tarabele şi rafturile magazinelor, la peste 8 lei/kg.
Sera de roşii de la Zimnicea nu este singura investiţie a lui Ioan Niculae în oraşul de puţin peste 15.000 de locuitori. Omul de afaceri a inaugurat anul acesta un centru de vinificaţie, după ce anul trecut a pornit fabrica de bioetanol pe malul Dunării.
Tot de Interagro aparţin şi hotelul, bacul care face legătura cu Bulgaria sau fabrica de lapte inaugurată în 2004, după o investiţie de 2,5 milioane de euro.
Interagro a avut afaceri de 310 mil. euro în 2009 şi a raportat pierderi de 13,7 mil. euro.