CSA: Programul de asigurare la catastrofe este pus în pericol de Parlament

Autor: Ciprian Botea 30.11.2010

Decizia deputaţilor de a excepta de la încheierea unei asigurări obligatorii proprietarii locuinţelor asigurate printr-o poliţă facultativă pune sub semnul întrebării sustenabilitatea financiară a programului de asigurare împotriva dezastrelor şi poate conduce la anularea acestuia, afirmă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Necuprinderea în asigurare a tuturor proprietarilor de locuinţe aduce atingere caracterului obligatoriu prevăzut de lege şi pune în pericol aplicabilitatea integrală a acesteia. Pe termen lung, va fi afectată viabilitatea financiară a Programului Român de Asigurare la Catastrofe, în aplicarea căruia a fost emisă legea, menţinerea acestei modificări putând conduce chiar la anularea lui", au declarat reprezentanţii CSA.

Plenul Camerei Deputaţilor, care a avut rol decizional, a adoptat un amendament la legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, care prevede ca locuinţele asigurate individual să nu mai intre sub incidenţa acestei legi. Până acum şi aceste locuinţe trebuia asigurate printr-o poliţă obligatorie care să acopere daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei urmând să fie acoperit de asigurarea facultativă.

Poliţele obligatorii sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - companie deţinută de 13 societăţi de asigurare, preţul acestora fiind de 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de tipul de materiale din care este construit imobilul. Preţul a fost stabilit în condiţiile în care a fost luat în calcul un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinţe, iar scăderea numărului potenţialilor asiguraţi pune presiune asupra tarifului poliţei şi a costului cu reasigurarea.