Provizioanele pun din nou presiune pe câştigul Bancpost

Autor: Voican Razvan 30.11.2010

Grecii de la Eurobank, proprietarul Bancpost, au raportat pentru trimestrul al treilea un profit net de 3,2 mil. euro pentru operaţiunile din România, la mai puţin de jumătate faţă de câştigul din trimestrul al doilea, în condiţiile în care s-a confrunat cu o nouă creştere a creditelor neperformante.

Chiar şi în perioada similară din 2009 câştigul fusese marginal mai mare, de 3,3 mil. euro, încheind o serie de trei trimestre consecutive de pierderi, chiar şi după standardele internaţionale de raportare.

În schimb, după standardele româneşti de contabilitate Bancpost a înregistrat la 9 luni o pierdere netă de circa 225 mil. lei, potrivit unor surse bancare.

Pe lângă Bancpost, grecii mai deţin în România societăţi de credite de consum, leasing, asigurări, fonduri mutuale sau consultanţă pe piaţa de capital şi în domeniul imobiliar.

Din iulie şi până în septembrie anul acesta, Eurobank a contabilizat credite care au ajuns să aibă întârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile în valoare de 56 mil. euro, faţă de

34 mil. euro în trimestrul al doiea sau 71 mil. euro în primele trei luni ale anului.

În aceste condiţii, ponderea creditelor neperformante a urcat la 14,3% din totalul portofoliului de finanţări, de la 12% la începutul anului, respectiv 3,2% la sfârşitul lui 2008.

Grecii au reuşit să îşi majoreze veniturile operaţionale în primele nouă luni ale anului cu 1%, în special prin creşterea marjei de dobândă. În paralel, preocuparea pentru reducerea costurilor s-a văzut în scăderea cheltuielilor operaţionale cu 8%, până la 124 mil. euro. Eurobank a păstrat reţeaua de retail la 286 de unităţi, însă a renunţat la trei centre corporate, numărul acestora coborând la 16.

În primele trei trimestre ale anului grupul a acumulat un câştig net de

13,9 mil. euro în România, faţă de o pierdere de 4,3 mil. euro, în perioada similară a anului trecut.

Eurobank a reuşit să obţină câştiguri mai mari în ciuda diminuării bilanţului, care s-a restrâns cu 579 mil. euro în trimestrul al treilea, până la 5,2 mld. euro. În septembrie anul trecut soldul creditelor depăşea uşor 3,5 mld. euro.