Încă un an în care aurul aduce câştiguri de aproape 40%

Autor: Liviu Chiru 01.12.2010

Aurul a urcat săptămâna aceasta la un maxim istoric la cursul BNR, de 145 de lei pentru un gram, cu circa 40% peste nivelul de la începutul anului, în special datorită fluctuaţiilor pe plan internaţional.



Acesta este al doilea an consecutiv în care preţul aurului creşte cu ritmuri de peste 30%, greu de egalat de alte plasamente. Pe plan mondial, investitorii se înghesuie să cumpere metalul preţios, văzut ca un refugiu în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare. Cine se aştepta la începutul anului ca revenirea economică - pe plan mondial - să se dovedească anevoioasă şi a pariat în continuare pe activele "de refugiu", cum este aurul, a făcut un pariu corect.

Spre exemplu, la începutul anului, cele mai bune dobânzi din ofertele standard ale depozitelor nu treceau de 11% pe an şi erau oferite doar pentru scadenţele de trei sau şase luni. Ulterior, ratele au coborât, ajungând în prezent în intervalul 6%-7% pe an.

Nici Bursa de la Bucureşti nu a fost prea generoasă anul acesta, indicele celor mai lichide zece titluri, BET, înregistrând o creştere cu 8,6%. Totuşi, cei care au pariat pe companiile din energie au avut un randament mai bun - BET NG a urcat cu 24%. La nivelul întregii pieţe bursiere, doar nouă companii au înregistrat creşteri mai mari de 40%. Condiţiile din ultimii doi ani diferă radical de tabloul din anii de boom economic, când niciun plasament financiar nu reuşea să bată randamentul adus de investiţiile imobiliare. Acum preţurile terenurilor şi imobilelor sunt în scădere, iar piaţa este foarte puţin lichidă.

Bancherii privesc însă cu rezervă plasamentele în aur. Sepp Maier, partener în cadrul Bank Gutmann, cea mai mare bancă specializată în administrarea averilor private din Austria, cu un birou şi la Bucureşti, spunea într-un interviu acordat ZF că nu le recomandă clienţilor să parieze pe aur. El consideră că aurul trebuie văzut ca "o poliţă de asigurare" împotriva riscului unei inflaţii ridicate şi nu ca un instrument de speculaţii.

Puţine instrumente de tranzacţionare cu aur
Interesul tot mai ridicat al investitorilor locali pentru aur se vede şi în succesul emisiunilor numismatice ale BNR. Fiecare emisiune de monede aniversare în aur bătută de BNR a fost epuizată în numai câteva zile, în condiţiile în care tirajul este în general de câteva sute de monede. Cererea vine din în general din partea numismaţilor, dar şi a investitorilor, în condiţiile în care valoarea de revânzare a monedelor creşte rapid, datorită tirajelor relativ reduse.

Dintre băncile locale, doar grecii de la Piraeus vând în prezent aur către populaţie, atât sub formă de monede, cât şi de lingouri, de la 5 la 500 de grame.
La cotaţiile de marţi, Piraeus vindea gramul de aur cu 173 de lei. Astfel, o liră Sovereign era vândută la 1.330 de lei, iar lingoul de cinci grame la 865 de lei. Banca oferă de asemenea posibilitatea tranzacţionării de aur prin înscris în cont, fără deţinere fizică a metalului.

Şi BCR a oferit un produs de investiţii cu randamentul legat de evoluţia cotaţiilor aurului pe plan internaţional, în timp ce unii brokeri locali oferă de asemenea clienţilor posibilitatea de a tranzacţiona aur "pe cont". Pe de altă parte, BCR este singura bancă locală care cumpără aur, sub orice formă, prin câteva agenţii selectate.