Doi români din trei nu vor şi se tem să-şi doneze organele

Autor: Razvan Muresan 02.12.2010

Neîncrederea în sistem şi teama de manipularea corpului uman sunt motivele principale invocate de europenii care sunt contra donării de organe. Totuşi, aproape o treime din cei ce se împotrivesc donării propriilor organe sau ale rudelor sunt incapabili să găsească un motiv logic de a justifica refuzul.

Privind înspre România, putem observa o situaţie cel puţin surprinzătoare, cât timp doar unul din trei români şi-ar dona organele, iar 17% dintre subiecţi răspund cu "nu ştiu" la întrebarea "din ce motiv nu doriţi să vă puneţi la dispoziţie organele pentru transplant". Un alt răspuns dat de concetăţenii noştri face trimitere la cele sfinte, iar ponderea celor ce refuză să doneze din motive religioase este de 17%, cea mai mare pe ansamblul UE.

Într-o discuţie cu BUSINESS Magazin, sociologul Mircea Kivu susţine că educarea oamenilor în legătură cu transplantul de organe a început în Europa Occidentală în urmă cu 30 de ani, în timp ce, la noi, există nenumărate semne de întrebare legate de condiţiile în care se face. Sau, mai precis, e vorba de o lipsă de informare, pe de-o parte, dar şi de un grad scăzut de solidaritate faţă de cei din jur. "Transplantul e un caz extrem, dar nu vorbim de solidaritate nici măcar în situaţii simple, cum ar fi protestele sindicale." Potrivit sociologului, spiritul de solidaritate e mai redus în rândul românilor pentru simplul fapt că după zeci de ani de comunism în care s-a indus o falsă imagine a solidarităţii s-a ajuns brusc în extrema cealaltă, când "nimănui nu-i mai pasă de nimeni". Kivu constată şi absenţa unui punct de vedere ferm al Bisericii Ortodoxe Române, care a sugerat că nu ar fi tocmai în favoarea acestor transplante. Iar în lipsa unei reacţii ferme a înalţilor prelaţi, aparţinătorii pacientului aflat la limita supravieţuirii refuză recoltarea organelor sale, din motive religioase.

Citiţi mai multe despre donarea de organe pe www.businessmagazin.ro.