Trei regizori pentru un singur spectacol/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 02.12.2010
La sfârşitul săptămânii trecute, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a prezentat premiera spectacolului "Roşia Montană/ Pe linie fizică şi pe linie politică", în regia triplă semnată de Radu Apostol, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean. Dramaturgul proiectului: Ştefan Peca. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu, scenografia de Andu Dumitrescu, iar muzica şi versurile de Bogdan Burlăcianu (aka Bobo de la "Fără Zahăr"). Este prima dată când cei trei regizori de la grupul dramAcum lucrează împreună la acelaşi spectacol.

Textul a fost scris în urma unei documentări de două săptămâni realizată în Roşia Montană, în Abrud şi în cartierul Recea din Alba Iulia, la începutul lunii august. Documentarea (care a însemnat peste 50 de interviuri, material audio, video şi foto) a fost finanţată prin programul AFCN şi a urmărit creearea unui material care să stea la baza textului spectacolului dramAcum produs de Teatrul de Stat Maghiar din Cluj. Documentarea la faţa locului a fost dublată de o documentare extensivă din media şi alte surse publice. La ea au participat cei trei regizori, dramaturgul Ştefan Peca, scenograful Andu Dumitrescu şi cei şase actori aflaţi în distribuţia spectacolului: Csilla Albert, András Buzási, Loránd Farkas, Csongor Köllő, Levente Molnár şi Cristina Toma. În urma documentării s-a scris textul. Repetiţiile au început pe data de 10 octombrie, la Cluj.

Spectacolul este o succesiune de poveşti bazate pe realitatea contradictorie (de multe ori paradoxală) de la Roşia Montană - care de 15 ani reprezintă un adevărat experiment social, dar şi o imensă dilemă politică, economică, socială şi de media. Scenele încearcă, prin ficţiune, să surprindă această realitate contradictorie "pe linie fizică şi pe linie politică", să pună în discuţie aspecte ale controversei Roşia Montană care nu au apărut acum pe scena de teatru. De la aspectele politice publice, până la poveşti ale oamenilor din prezentul şi trecutul Roşiei Montane, toţi puşi faţă în faţă cu o Mare Ofertă, "Roşia Montană/ Pe linie fizică şi pe linie politică" îmbină diferite genuri de teatru - de la cel clasic şi musical, până la performance - pentru a crea o poveste relevantă pentru prezentul şi viitorul Roşiei Montane. Este o poveste despre mulţi, foarte mulţi bani, imense interese politice şi corporatiste, plus un arhiprezent "pact cu diavolul", de la cei mai înalţi demnitari la roşienii obişnuiţi. Dar este o poveste care nu îi priveşte doar pe roşieni, ci pe noi toţi.

Pentru cei interesaţi de subiect, anunţăm că în curând va fi lansat şi site-ul spectacolului, unde vor putea fi găsite texte care n-au intrat în piesă, fotografii, video, bucăţi muzicale şi mult mai multe despre acest proiect. Spectacolul, jucat în maghiară, română şi engleză, va avea traducere simultană în cască şi, în unele momente, supratitrare.