Viaţa alături de Saddam/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 02.12.2010

Avea 16 ani când l-a întâlnit, el - 30. Ea aparţinea unei familii creştine foarte înstărite - bunicul fusese un armator grec putred de bogat, tatăl se mutase de tânăr la Beirut, unde pusese bazele unei companii proprii în transportul de containere, apoi la jumătatea anilor 50 se stabilise la Bagdad şi se implicase în planificarea şi realizarea infrastructurii pentru industria petrolieră irakiană. Era singura fată între cei opt copii ai bogatului om, nu era deosebit de frumoasă, ci blonzie, rotunjoară şi pufoasă, adică avea toate darurile cântate încă din 1001 de nopţi, pe placul bărbaţilor orientali. El, înalt şi chipeş, militar care ei i se părea strălucitor în uniformă, era dornic de putere, dar n-o obţinuse încă. S-au văzut, s-au plăcut, adolescenta a devenit amanta celui care avea să ajungă dictatorul Irakului, chiar dacă tatăl, aflând, o trimite la Beirut pentru un an, în speranţa să-i scoată gărgăunii din cap.

Aşa începe o poveste care avea să dureze 30 de ani şi pe care Parisoula Lampos o povesteşte, cu ajutorul jurnalistei suedeze Lea Katarina Swanberg.*)


Din clipa în care l-a întâlnit la o petrecere organizată de prieteni, la vârsta de 16 ani şi până în ziua în care a fost nevoită să fugă din Irak pentru a-şi salva viaţa, Parisoula Lampos nu s-a putut elibera de influenţa lui Saddam Hussein. Era supranumită "Prinţesa Bagdadului". Saddam a considerat-o proprietatea lui. Chiar şi atunci când a fost căsătorită şi a avut copii, el i-a distrus căsnicia, l-a trimis pe soţul ei în surghiun şi i-a confiscat averea. Era cunoscută în palatul lui Saddam Hussein ca Shakraa ("Blonda"). Ştia la perfecţie câteva limbi străine, ceea ce i-a înlesnit angajarea într-un post-cheie în Federaţia Femeilor din Irak. A fost, de asemenea, asistenta lui Uday, fiul cel mai in vârstă al lui Saddam, în perioada în care acesta a condus Comitetul Olimpic. A fugit din Irak în 2001, o călătorie dramatică, a durat un an întreg şi s-a incheiat în Thailanda, unde a obţinut protecţie americană. Trăieşte în Suedia din anul 2003.

Foarte pe scurt, aceasta ar fi povestea vieţii Parisoulei Lampos, amanta lui Saddam Hussein, povestită cu ajutorul jurnalistei Lena Katarina Swanberg, cu care a petrecut mult timp, redactând povestea adevarată pe care o puteţi citi acum şi în româneşte. O carte captivantă în care dictatorul Irakului şi evenimente despre care am citit ori aflat de la televizor în ultimele decenii apar cu o incredibil de mare forţă şi lux de amănunte, alături de cutume orientale greu de înţeles pentru o minte europeană şi occidentală şi de comportamentele sadice, inumane ale acoliţilor dictatorului.

Cum de n-a reuşit Parisoula Lampas să scape de Saddam? N-a dorit s-o facă, multă vreme, iar dacă ar fi vrut, n-ar fi avut cum. Pare o chestiune pe care, omeneşte, o putem înţelege. Odată declanşată pasiunea, în adolescenţă, n-a mai dispărut. "Pentru o lungă perioadă, Saddam şi cu mine am fost parcă legaţi cu un elastic. Dacă mă îndepărtam doi paşi de el, venea imediat după mine. Apoi se retrăgea el trei paşi şi mă trăgea după el cu şi mai multă forţă." "Nu vreau să-l dezvinovăţesc pe Saddam Hussein. Toată acea sete de putere. Tot acel rău. Toată acea forţă care a distrus atâtea şi-atâtea vieţi, pentru ca, într-un final, să se distrugă şi pe sine însuşi. Şi totuşi, în ciuda tuturor acestor lucruri, eu cred că o ţară îşi şlefuieşte singură conducătorul pe care şi-l doreşte. Irakul nu şi l-a dorit pe Saddam aşa cum ajunsese el la sfârşit, când înnebunise de-a binelea. Dar Irakul şi-a dorit ceea ce Saddam promisese de la început. Un conducător adevărat. Un bărbat puternic, care s-a bătut cu pumnul în piept şi a spus: Eu sunt cel care hotărăşte! Eu mă aflu peste tot! Faceţi numai aşa cum vă spun eu!"

O carte adevărată, instructivă din multe puncte de vedere.



*) Parisoula Lampos, Lena Katarina Swanberg - Viaţa mea cu Saddam Hussein. Editura Pandora M, colecţia Reality Shock. Traducere din suedeză de Sânziana Demian.