Banca centrală americană a devenit un card de credit gigant pentru băncile şi companiile din întreaga lume

Autor: Gabriel Razi 02.12.2010
Banca elveţiană UBS a primit cel mai mare ajutor în timpul crizei, peste băncile americane n De necrezut, dar BMW, producătorul auto de lux german, a apelat la Fed pentru 3 miliarde de dolari pentru că pieţele financiare îi erau închise n Americanii au ajuns să se întrebe de ce a fost nevoie ca Fed să ajute entităţi din afara Statelor Unite.



Fed, banca centrală a Statelor Unite, a susţinut bănci şi companii din afara SUA în timpul crizei cu ajutorul fondurilor de urgenţă evaluate la 3.300 de miliarde de dolari. UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, este principalul beneficiar al acestor facilităţi, împrumuturile luate valorând 74,5 miliarde de dolari

(57 miliarde de euro). Paradoxal, grupul american Citigroup a primit de la Fed doar jumătate din sumele direcţionate către banca elveţiană, scrie Bloomberg.

"Este vorba despre sume enorme de bani care au salvat bănci mari din străinătate. Fed a devenit banca centrală a lumii? Cred că o astfel de întrebare trebuie luată în considerare", crede senatorul independent de Vermont, Bernard Sanders. Fed susţine că cele 11 programe pe care le derulează au stabilizat pieţele şi au susţinut ieşirea din recesiune.

Fed, banca centrală mondială?

Fed a devenit astfel cel mai mare creditor la nivel mondial după ce valuri de dolari au revitalizat băncile din Europa, dar şi instituţii financiare din Statele Unite, printre care Bank of America şi Wells Fargo, care au beneficiat de împrumuturi de 45 de miliarde de dolari fiecare, sau Goldman Sachs, care a împrumutat 24 de miliarde de dolari printr-unul din mecanismele patronate de Fed.

Banca franceză Natixis a beneficiat de 27 de miliarde de dolari de la Fed.

"Avem operaţiuni importante în Statele Unite. A fost natural să participăm în astfel de programe, ca de altfel toate băncile. Atunci când noi am participat, situaţia lichidităţilor era foarte tensionată", susţine purtătorul de cuvânt Victoria Eideliman.

Rapoartele oficiale ale Washingtonului arată că salvarea companiei de asigurări AIG cu ajutorul a 182,3 miliarde de dolari a scutit băncile europene de un efort suplimentar de 16 miliarde de dolari.

"Vreau să evidenţiez că europenii au salvat un număr important de instituţii financiare, însă nu s-a pus problema dacă acele instituţii datorau companiilor americane sume de bani. Avem obligaţia de rezolva problemele companiilor prezente în propria juristricţie", spune Ben Bernanke, preşedintele Fed.

Multinaţionalele au luat şi ele bani de la Fed

Nu numai băncile s-au bucurat de susţinere, companii precum Harley-Davidson, McDonald's, Verizon, Caterpillar, Toyota, BMW sau General Electric au fost "apărate" de Fed cu ajutorul unor sume enorme, estimate la 348,2 miliarde de dolari.

Multinaţionale au fost nevoite să apeleze la Fed după ce, în timpul crizei, sursele de finanţare convenţionale au devenit inaccesibile.

Corporaţiile au folosit mecanismul prin care Fed oferea posibilitatea de a accesa împrumuturi pe termen scurt, sistem pe care unii economişti l-au comparat cu un card de credit gigant.

BMW-Germania, cel mai mare producător de automobile de lux, a beneficiat de credite de la Fed, cea mai mare tranzacţie având loc la începutul lui 2009 şi este evaluată la 3,62 miliarde de dolari.

Lanţul de restaurante fast-food McDonald's a primit 200 de milioane de dolari de la Fed, însă nu direct, ci a putut benefica de sumele de bani prin prisma statului de sponsor al companiei de consultanţă Golden Funding Corporation.

În perioada decembrie 2007-octombrie 2008, Fed a decis să demareze operaţiuni de swap cu mai multe bănci centrale. Banca Centrală Europeană a fost principala beneficiară a acestui program, însă şi alte bănci centrale din Australia, Danemarca, Anglia, Japonia sau Coreea de Sud s-au bucurat de program.

Creşterea pieţei instrumentelor financiare ipotecare şi statutul mondial de monedă sigură al dolarului au încurajat instituţiile financiare din afara Statelor Unite să mizeze pe ipoteci înainte de 2008. Băncile străine şi-au finanţat investiţiile din Statele Unite cu dolari, iar atunci când criza din 2008 a izbucnit, Fed nu a putut să rişte să destabilizeze şi mai mult pieţele printr-un un val de vânzări ale activelor deţinute de băncile străine pe teritoriul Statelor Unite.

"Ar fi fost mult mai rău dacă Fed nu ar fi împrumutat băncile din străinătate. Începem să înţelegem rolul pe care îl are Fed în lume", spune Perry Mehrling de la Universitatea din Boston.

Fed susţine că banii contribuabililor americani au fost protejaţi, iar programele au fost derulate cu ajutorul unor procese stricte de management al riscului. Astfel, până în prezent Fed spune că nu au fost înregistrate pierderi.