Un scandal de 60 de milioane de euro: sirianul Said Baaklini ar fi cumpărat 4 motoare nefuncţionale de la UCM Reşiţa pentru a încasa TVA

Autor: Mediafax 03.12.2010

Sirianul Said Baaklini este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut străinului patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, pentru evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, informează într-un comunicat de joi DNA.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de inculpaţii Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.

Potrivit comunicatului DNA, în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte, în valoare totală de 245 milioane euroĂTVA, care nu au la bază operaţiuni reale.

În 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de SC Libarom Agri SRL Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea.

Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului.

În noaptea de 27-28 noiembrie 2010, inculpatul Said Baaklini a fugit din ţară în scopul de a se sustrage urmăririi penale în cauză. Prin urmare, pe numele acestuia, la cererea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat de arestare naţional, precum şi un mandat de arestare european. În baza acestuia din urmă, inculpatul a fost prins de autorităţile bulgare în seara de 28 noiembrie 2010. În prezent, autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării inculpatului Said Baaklini către autorităţile române.

Inculpaţilor Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan-Adrian li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 30 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a inculpatului Preda Coriolan-Adrian, iar faţă de inculpatul Chebuţiu Adrian, aceeaşi instanţă a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Faţă de această ultimă decizie, procurorii au declarat recurs.