Harta autostrăzilor care vor fi începute anul viitor. Plus, pe unde vor trece autostrăzile din Moldova. Cum comentaţi?

Autor: Radu Racu 05.12.2010

Ministerul transporturilor se pregăteşte anul viitor să lanseze lucrări de construcţie de autostrăzi care însumează aproape 290 de kilometri, cu o valoare de execuţie de circa 2,5 miliarde de euro, din care două treimi vor proveni din Programul Operaţional Transporturi şi din bugetul ministerului, a declarat duminică ministrul de resort, Anca Boagiu.

Conform proiectului prezentat duminică de minister, anul viitor vor începe lucrările pentu autostrada Timişoara - Sibiu, cu o lungime de circa 250 de kilometri. Lucrările vor fi realizate pe patru segmente, cu termen de finalizare în 2015. Tot anul viitor vor începe lucrările la segmentul de autostradă Nădlac-Arad, de 40 de kilometri, cu o valoare de 234 de milioane de euro.

Conform proiectelor prezentate de Ministerul Transporturilor, două autostrăzi vor traversa Moldova, una spre Ardeal, cealaltă spre Muntenia. Conform proiectelor preliminare, autostrada care va lega Moldova de Ardeal va avea o lungime de circa 307 kilometri, urmând să lege Ungheni de Târgu Mureş, prin dreptul localităţilor Roman, Piatra Neamţ, Bicaz, Gheorgheni şi Sovata. A doua autostradă, care va lega Ploieştiul de localitatea moldoveană Albiţa va avea o lungime de circa 266 de kilometri, urmând să treacă pe lângă Bârlad, Tecuci, Focşani, Râmnicu Sărat şi Buzău. Ministerul nu a avansat date concrete despre termenul de execuţie ale celor două autostrăzi sau sursa de finanţare

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va lansa până la sfârşitul anului viitor proiecte cu finanţare europeană de 5,57 miliarde euro, vizând printre altele construcţia a 289 kilometri de autostradă şi modernizarea a 166 km de cale ferată.

"Folosim 5,5 miliarde euro din Programul Operaţional Transporturi şi din bugetul ministerului de anul viitor 72%, adică 8,3 miliarde de lei, vor fi cofinanţări pentru aceste proiecte", a afirmat Boagiu într-o conferinţă de presă, citată de Mediafax.

În septembrie rata de absorbţie a fondurilor UE era de 1,7%. Întrebată ce rată de absorbţie va fi în 2011, Boagiu a răspuns "vom vedea".