Cum a ajuns UCM Reşiţa să fie implicată în dosarul decontărilor ilegale de TVA

Autor: Andrei Chirileasa 05.12.2010

UCM Reşiţa (UCM) a înregistrat în bilanţul contabil pe primele nouă luni tranzacţia prin care a vândut echipamente în valoare de 250 mil. euro unei firme controlate de sirianul Said Baaklini, pe baza căreia acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60 mil. euro.

Tranzacţia nu se regăseşte însă în contul de profit şi pierdere al companiei.

Dosarul rambursării ilegale de TVA în care este implicat sirianul este unul dintre cele mai mari scandaluri din ultimul an, în acest dosar fiind implicat şi un senator, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Scandalul a devenit public odată cu arestarea sirianului Said Baaklini în Bulgaria la începutul săptămânii trecute, la solicitarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce a părăsit ţara deşi era cercetat în dosarul returnărilor ilegale de TVA. Preşedintele UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu a fost audiat şi el în acest caz de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), însă instanţa a decis cercetarea sa în stare de libertate, în timp ce directorul executiv al UCM Reşiţa Adrian Coriolan Preda a fost arestat pentru 29 de zile.

În dosar sunt implicate persoane puţin cunoscute, dar care derulează afaceri de zeci de milioane de euro.

Baaklini, care ar fi un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu conform presei, deţine împreună cu libanezul Elie Backhazi compania Libarom Agri, importator de conserve de carne, peşte, legume şi compoturi din fructe. Produsele aduse la nivel local de Libarom Agri sunt comercializate sub brandurile Tasty, Ever4Ever, Detox şi Ragon. Compania, înfiinţată în urmă cu 12 ani, a rulat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 100 mil. euro (412,9 mil. lei), în creştere cu peste 40% faţă de 2009, şi un profit net de 1,35 mil. euro, cu doar 34 de angajaţi.

Care sunt acuzaţiile

Potrivit reprezentanţilor DNA, la data de 31 au­gust 2010 UCM Reşiţa a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti, firmă controlată de Baaklini, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin.

"Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro plus TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010 S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane euro", spune DNA.

Sirianul a încercat să scoată echipamentele din ţară, încărcând-o pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia Parchetului. Ceea ce nu este clar în acest caz este ce ar fi câştigat UCM Reşiţa din această tranzacţie, în condiţiile în care ar fi avut de plătit TVA în valoare de 60 mil. euro la stat, în condiţiile în care nu se ştie dacă ar fi încasat contravaloarea tranzacţiei.

Şeful UCM spune că a urmărit creşterea indicatorilor economici

"Contractul face referire la achiziţionarea, furnizarea, respectiv vânzarea de echipament şi servicii destinate unei centrale electrice cu o putere instalată de aproximativ 40 MW. Prin semnarea contractului s-a urmărit îmbunătăţirea indicatorilor economici de performanţă ai companiei, respectiv cifra de afaceri, profitul, valorificarea de stocuri fără mişcare, dar cu o valoare adăugată mare şi, nu în ultimul rând, alimentarea fluxului de numerar în vederea achitării furnizorilor restanţi, a salariilor şi a cheltuielilor curente", se arată într-un raport al UCM Reşiţa trimis vineri Bursei de Valori Bucureşti unde este listată societatea.

Raportul este semnat de preşedintele UCM Adrian Chebuţiu şi mai precizează că societatea nu are nicio implicare în dosarul de cercetare penală, iar organele abilitate nu au dispus măsuri care să influenţeze situaţia patrimonială şi financiară a acesteia. Întrebarea este cum a reuşit compania, a cărei cifră de afaceri anuală nu depăşeşte 40 mil. euro, să vândă echipamente aflate pe stoc cu 250 milioane de euro plus TVA. Afacerile cumulate pe ultimii şase ani se ridică la circa 200 mil. euro.

Curios este şi modul în care tranzacţia a fost înregistrată în contabilitate. La finele lunii septembrie, UCM Reşiţa şi-a trecut în bilanţ venituri în avans de 1,058 mld. lei (246 mil. euro) şi cheltuieli în avans de 1,041 mld. lei (242 mil. euro). De asemenea, creanţele companiei au crescut cu 1,32 mld. lei (307 mil. euro) şi datoriile au urcat cu 1,28 mld. lei (300 mil. euro). Lichidităţile din conturile companiei erau însă de doar 1,35 mil. lei.

Tranzacţia nu se regăseşte însă în contul de profit şi pierdere. Compania a raportat la nouă luni afaceri de 78,6 mil. lei (18,5 mil. euro), în scădere cu 36% faţă de perioada similară a lui 2009, şi pierderi de 67 mil. lei (15,8 mil. euro).

Cine sunt oamenii din spatele UCM?

UCM este controlată în proporţie de 97% de către grupul elveţian Inet AG, care a preluat în 2003 pachetul majoritar de acţiuni de la stat în consorţiu cu asociaţia salariaţilor din UCMR. Preţul plătit de consorţiu pentru pachetul ma­joritar de acţiuni a fost de 13,1 milioane de euro.

Deşi iniţial elveţienii deţineau 51% din companie, aceştia şi-au majorat participaţia la 96,3%, prin intermediul unor majorări de capital, în timp ce salariaţii mai deţin doar 0,7%, potrivit datelor de pe pagina de internet a companiei.

Grupul Inet este reprezentat de omul de afaceri elveţian Beat Carpateaux, care a fost implicat în mai multe afaceri în sectorul energiei alături de Bogdan Buzăianu, fostul proprietar al Energy Holding, unul dintre "băieţii deştepţi din energie". Energy Holding este compania care a încheiat în 2003 un contract pe zece ani cu Hidroelectrica pentru achiziţia de energie ieftină, pe care o revinde apoi către consumatori.

Adrian Chebuţiu, preşedintele şi directorul general al UCM Reşiţa, care a fost audiat de DNA în dosarul rambursării ilegale de TVA, este un apropiat al lui Buzăianu, potrivit informaţiilor publicate de Evenimentul zilei.

Statul a promis la privatizarea UCM Reşiţa stergerea datoriilor istorice, iar în 2005 a anulat datorii şi penalizări de circa 170 mil. lei, permiţând companiei să raporteze profit în acel an.

În ultimii ani însă, compania a acumulat din nou datorii faţă de stat, care se ridicau la circa 65 mil. lei la finele lunii septembrie.

Cum rambursează Fiscul TVA

Informaţiile privind sumele reprezentând rambursări de TVA pentru companii sunt secret fiscal, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală returnează banii în cazul sumelor mai mari de 10.000 de lei după o perioadă de analiză, termenul legal fiind de 45 de zile.

"TVA nu se rambursează automat în cazul unor astfel de sume. Având în vedere procedura legată de soluţionarea solicitărilor de rambursare a TVA se face o analiză, controale încricişate, care durează. Termenul legal este de 45 de zile de la data decontului cu sume negative de TVA cu opţiunea de rambursare", spun surse din Finanţe.

Din luna martie a acestui an, Finanţele au decis că deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare prin care se solicită restituirea unor sume mai mici sau egale cu 10.000 lei sunt considerate, în mod automat, cu risc fiscal mic. În consecinţă, în aceste cazuri rambursarea TVA se face automat.