Guvernul nu ştie cât a economisit cu recalcularea pensiilor

Autor: Iulian Anghel 05.12.2010

Guvernul a alocat în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) pentru 2011, pentru plata pensiilor militarilor, poliţiştilor şi ale foştilor angajaţi ai serviciilor secrete, 3,2 mld. lei (800 mil. euro), dar nu ştie ce economie a făcut sau dacă a făcut cu recalcularea acestor "pensii speciale" care, până nu de mult, erau secrete. Pentru prima dată însă Guvernul anunţă numărul pensiilor speciale (militari, poliţişti, servicii secrete) - 156.000.

Ministrul muncii Ioan Botiş afirmă că nu i-a fost adus la cunoştinţă cuantumul pensiilor plătite, până în prezent, acestor categorii de pensionari, drept urmare nu poate să estimeze dacă s-au făcut sau nu economii în urma recalculării pensiilor. Doar că, în vară, Guvernul estima că va face economii, prin recalcularea pensiilor, de sute de milioane de euro anual.

"Trebuie să spun că nici eu nu ştiu. Noi am primit o sumă şi am prins-o în buget pentru a putea plăti aceste pensii", a spus Botiş pentru ZF.

Practic, dacă recalcularea pensiilor diplomaţilor, parlamentarilor şi ale aviatorilor (în jur de 8.000 de pensii, cu o estimare de economisire de 100 mil. euro anual) a fost făcută de către Casa Naţională de Pensii ale cărei date sunt publice, recalcularea pensiilor militarilor, ale poliţiştilor şi ale angajaţilor din SRI a fost făcută de către aceste instituţii, care, până în prezent, au păstrat secrete şi numărul de pensionari şi cuantumul pensiilor foştilor lor angajaţi.

Acum, ministrul munciii admite că aceste instituţii i-au pus în faţă (prin intermediul Casei Naţionale de Pensii - care nu are cum să ştie însă despre ce este vorba, de vreme ce nu a recalculat aceste pensii) o sumă care a fost apoi prinsă în bugetul asigurărilor sociale - din 2011 toate pensiile urmând să fie plătite din bugetul asigurărilor.

Potrivit calculelor ZF, din vară, în timpul discuţiilor de­spre recalcularea pensiilor, cheltuielile cu pensiile speciale - la o pensie medie lunară de 500 de euro - erau de aproximativ 1 mld. euro anual. Proiectul bugetului de asigurări sociale arată că media lunară a unei pensii speciale este de 1.755 lei (415 euro).

Bugetul asigurărilor sociale pe 2011 relevă pentru prima dată şi numărul de pensionari cu pensii speciale şi valoarea medie a pensiei acestora.

În septembrie, SRI a transmis, la solicitarea ZF, că pensia medie a unui fost angajat al instituţiei este de 2.578 de lei lunar, dar nu a oferit date despre numărul pensiilor plătite. MApN a transmis, în urma unei solicitări similare, că pensia medie a unui militar este de 1.750 de lei, iar numărul de pensionari ai MAI este de 81.500.

Datele bugetului asigurărilor arată că în România există 80.800 de pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării, 66.000 plătiţi prin Ministerul de Interne şi 8.800 plătiţi prin SRI.

Pensiile militarilor, ale poliţiştilor şi ale foştilor angajaţi ai SRI au fost plătite până acum de la bugetul de stat prin intermediul instituţiilor în cadrul cărora activaseră ei. Aceste categorii nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii, dar primeau ca pensie, în general, 85% din ultimul salariu brut (sau o medie a ultimelor şase luni). Recalcularea acestor pensii s-a făcut în baza unei simulări - ca şi când ei ar fi contribuit ca orice angajat, drept urmare vor fi îndreptăţiţi să primească pensia în funcţie de venitul avut de-a lungul vieţii şi nu de ultimul salariu (pensia se indexa cu evoluţia salariilor celor angajaţi în funcţii echivalente celor ieşiţi la pensie). Guvernul a susţinut că, astfel, va face şi ceva economii, dar rezultatul nu este cunoscut.

Practic, ceea ce bugetul de stat dădea SRI, MApN şi MAI pentru plata propriilor pensionari, dă acum bugetului asigurărilor sociale (prin Ministerul Muncii).

Datele comparate ale bugetului Ministerului Muncii şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat arată că suma transferară de la bugetul de stat către pensiile speciale este de 3,2 mld. lei în 2011.