Nicolae Dănilă, cel mai bogat bancher român, a ajuns la 21 mil. euro active lichide. Cum se apără de risc: are conturi la 15 bănci

Autor: Razvan Voican 05.12.2010

Bancherul Nicolae Dănilă, fost preşedinte executiv al BCR, în prezent membru în Consiliul de Administraţie al BNR, şi-a sporit averea lichidă cu aproape două milioane de euro în perioada iunie - octombrie, activele sale financiare ajungând la circa 20,8 mil. euro, potrivit declaraţiei de avere din 26 octombrie.

El îşi ţine cea mai mare parte a banilor în depozite bancare, valoarea acestora însumând echivalentul a circa 11,5 mil. euro, inclusiv plasamente în fonduri de investiţii. Din iunie şi până la sfârşitul lui octombrie Dănilă a mărit numărul băncilor la care are conturi, ajungând la nu mai puţin de 15, faţă de 7 potrivit declaraţiei din iunie. Bancherul are peste 6 mil. euro în depozite denominate în moneda unică, plus economii în moneda naţională de 23,2 mil. lei (circa 5,4 mil. euro) şi 50.107 dolari americani.

O sursă importantă de lichidităţi a fost pachetul compensatoriu primit de la Erste Group în momentul în care s-a retras de la conducerea executivă a BCR, la sfârşitul lui 2007 şi care s-ar fi ridicat potrivit unor informaţii de pe piaţă, la circa 3 mil. euro.

Tot de pe urma poziţiei pe care a deţinut-o timp de şapte ani la BCR, Dănilă deţine acţiuni ale Erste Group - acţionarul majoritar indirect al BCR, care valorau în octombrie peste 5,5 mil. euro. În 2008, el ajunsese chiar în postura de cel mai mare acţionar persoană fizică al Erste, întrecându-l pe Andreas Treichl, CEO al băncii austriece care a preluat controlul BCR în 2006.

În momentul privatizării Dănilă era, potrivit unor surse de pe piaţă, cel mai mare acţionar individual al BCR, în urma tranzacţiei prin care statul vânduse în 2004 un pachet de 8% din acţiuni către Asociaţia Salariaţilor din BCR.

Cei circa 13.000 de angajaţi au devenit acţionari în schimbul achitării unui preţ de 10.350 de lei vechi pe acţiune (circa 0,25 euro la vremea respectivă, în timp ce Erste a plătit 7,65 euro/acţiune).

Acţiunile au fost alocate pe criterii de vechime, dar şi în funcţie de poziţia ierarhică şi de performanţele profesionale. Şi Florin Georgescu, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, în prezent prim-viceguvernator al BNR, a fost un acţionar individual important al BCR cu 79.246 de titluri pe care le-a transformat în 13.207 acţiuni Erste şi le-a vândut în 2009 la bursă.

Şi salariaţii Petrom sau Distrigaz au putut cumpăra pachete de 8% din companiile pentru care lucrau.

La sfârşitul lui 2006, Nicolae Dănilă a profitat de oferta austriecilor alegând să-şi schimbe cea mai mare parte a acţiunilor BCR cu titluri Erste, pe baza raportului de şase acţiuni BCR pentru una a Erste.

El a păstrat 100.000 de acţiuni BCR pe care le deţine şi în prezent, după ce în septembrie 2010 a refuzat oferta pe care holdingul austriac EGB Ceps - prin care Erste Group controlează BCR, o avansase către acţionarii persoane fizice ai băncii, încercând să cumpere titluri la un preţ fix de 14,03 lei/acţiune.

Dănilă ar fi încasat peste 1,4 mil. lei, însă oferta nu i s-a părut suficient de atractivă. În schimb, bancherul a vândut 2.500 de acţiuni Erste, rămânând cu un pachet de 168.700 de acţiuni evaluat la peste 5,5 mil. euro. Andreas Treichl, CEO al Erste, îl întrece în prezent, având un pachet de 184.640 de acţiuni.

Din iunie şi până în octombrie Dănilă şi-a sporit cel mai mult disponibilităţile în lei din bănci şi fonduri de investiţii, care au crescut cu peste 1,1 mil. lei, ajungând la 23,2 mil. lei.

De asemenea, şi-a deschis un depozit de 50.107 dolari americani.

Bancherul are şi un portofoliu de obligaţiuni de stat de 3,5 mil. euro, cu 100.000 de euro mai mult decât în iunie, şi a cumpărat şi obligaţiuni BCR de 100.000 de euro. Dănilă este şi investitor la bursă, cu un portofoliu care include BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom sau Oltchim şi care era evaluat pe 21 octombrie la 404.203 lei.

Portofoliul său este pe pierdere, în condiţiile în care valoarea investiţiei a fost de aproape 1,4 mil. lei.

Pe lângă activele financiare, el deţine împreună cu soţia 6 imobile. Anul trecut avea 9, însă din decembrie 2009 şi până în prezent a înstrăinat trei locuinţe prin donaţie către persoane fizice. Din această vară Fiscul aplică majorări de impozit substanţiale de la a treia casă în sus.