KMPG: Problema nr. 1 a businessului este CAS mare

Autor: Marius Radu - Mediafax 06.12.2010

Contribuţiile sociale pentru salariaţii din România sunt ridicate comparativ cu avantajele pe care le oferă şi pot acţiona ca un factor descurajator pentru noi angajări, astfel că ar trebui reduse sau reintrodus un plafon al bazei impozabile, potrivit KPMG.

Analiza se regăseşte într-un studiu efectuat de KPMG privind impozitarea persoanelor fizice şi cotele de contribuţii sociale care include date din perioada 2005-2010 şi acoperă 86 de ţări.

"În România, nu a intervenit nicio schimbare privind cota de impozit pe venit în 2010, care rămâne destul de competitivă. Cu toate acestea, ade­vărata povară pentru angajatori şi angajaţi o reprezintă contribuţiile sociale, care sunt ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le oferă. Studiul KPMG arată că pentru salariaţii de top cotele efective de contribuţii sociale din România, pentru angajatori şi angajaţi, sunt printre cele mai mari din lume şi cele mai mari din Europa Centrală şi de Est", a declarat într-un comunicat Mădălina Racoviţan, director în departamentul Tax şi coordonatoare a International Executive Services din KPMG România.

Ea spune că în România contribuţiile sociale ridicate pot acţiona ca un factor descurajator pentru ocuparea forţei de muncă şi recomandă Guvernului să diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contri­buţiilor sociale, fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contribuţii de asigurări sociale (inclusiv pensii, asigurări medicale şi şomaj). "O astfel de decizie ar stimula ocuparea forţei de muncă în special în sectorul privat, lucru necesar pentru a ajuta firmele să depăşească perioada de recesiune", a menţionat Racoviţan.

La nivel global studiul arată că, în timp ce cotele de impozitare au rămas constante în majoritatea ţărilor, tendinţa generală de creştere remarcată în cursul acestui an sugerează faptul că guvernele încep să opteze pentru o creştere a cotei de impozitare în vederea combaterii deficitului bugetar. "Autorităţile fiscale se află sub presiunea de a identifica şi asigura venituri bugetare mai mari. În consecinţă, acestea devin tot mai riguroase în elaborarea şi aplicarea normelor fiscale", a spus Racoviţan.