Luptă la cuţite între PCC şi preşedintele Oltchim

Autor: Adrian Cojocar 06.12.2010

Conflictul care se derulează de doi ani între conducerea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi nemţii de la PCC a atins în ultimele luni cote maxime odată cu acuzaţiile lansate de cele două părţi.

PCC a făcut plângere la DNA împotriva şefului Oltchim Constantin Roibu, pe baza unor acuzaţii publi­ca­te în presa locală din Râmnicu Vâlcea privind ac­ti­vităţi care ar fi prejudiciat compania, în timp ce Oltchim vrea să-i dea în judecată pe nemţi pentru că ar fi abuzat de statutul de acţionari minoritari şi ar fi împiedicat realizarea indicatorilor bugetaţi pentru 2009 şi 2010.

Miza este controlul celui mai mare combinat chimic din ţară, pe care Roibu îl conduce de 20 de ani, ca reprezentant al statului - acţionar majoritar, şi unde PCC este acţionar minoritar cu un pachet de 12,1% din acţiuni. În joc sunt privatizarea combinatului, care a fost readusă în discuţie recent de FMI, şi soarta celor peste 3.400 de angajaţi ai societăţii.

Grupul german PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, a cerut investigarea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a unor presupuse infracţiuni comise de Constantin Roibu, preşedintele companiei, pe parcursul celor peste 20 de ani în care s-a aflat la conducerea combinatului chimic şi care au fost publicate recent în presa locală.

Roibu se apără spunând că nemţii încearcă să-i strice imaginea şi să decredibilizeze condu­cerea combinatului şi a cerut votul AGA pentru a da în judecată PCC pentru că ar fi împiedicat, prin acţiunile din ultimii ani, realizarea programului de producţie şi a rezultatelor financiare bugetate.

Printre acuzaţiile aduse lui Roibu de diverse publicaţii se numără faptul că ar fi favorizat interpunerea unei reţele de firme constituite în paradisuri fiscale care au căpuşat combinatul Oltchim, că în perioada 2005-2007 ar fi pretins şi primit mită de la firme care derulau activităţi comerciale cu Oltchim sau că ar fi folosit funcţiile deţinute la combinat în intersul propriu. Ziarul de Vâlcea, un cotidian local, a publicat recent o serie de articole despre presupuse afaceri ale lui Roibu cu grupuri de rromi, printre numele menţionate fiind şi Leo de la Strehaia, unul dintre cei mai mari sponsori ai cântăreţilor de manele.

Roibu se apără de acuzaţiile PCC spunând că este o altă încercare a grupului nemţesc de a bloca finanţarea activităţii companiei prin denigrarea imaginii lui pentru a strica relaţiile cu băncile şi diverşi furnizori care oferă finanţare companiei.

"Ce bănci îmi mai acordă credite când un acţionar care spune că-mi vrea binele atacă deciziile din AGA şi blochează finanţarea activităţii? PCC a văzut că am o reputaţie bună şi obţin credite de la furnizori, iar acum îmi atacă imaginea ca să nu mai pot finanţa activitatea Oltchim", a declarat pentru ZF Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Oltchim încearcă în prezent să atragă circa 60 mil. euro pentru capital de lucru în vederea pornirii activităţii secţiei de petrochimie a Arpechim Piteşti, ale cărei active au fost achiziţionate la începutul anului de la Petrom, şi integrării acesteia cu cea a combinatului din Vâlcea.

PCC s-a arătat împotriva achiziţiei petrochimiei din cadrul Arpechim considerând că uzina este prea veche pentru a fi repusă în funcţiune în condiţii de profitabilitate şi redeschiderea ei ar aduce pierderi şi mai mari combinatului Oltchim.

Oltchim cere daune PCC pentru "abuz de minoritate"

De cealaltă parte, conducerea Oltchim vrea să ceară în următoarea adunare generală acordul acţionarilor în vederea chemării în judecată a grupului PCC sub acuzaţia de abuz de minoritate şi care ar fi condus la prejudicii în valoare de 115 mil. euro companiei, potrivit materialelor publicate pe site-ul societăţii.

Abuzul de minoritate are loc în momentul în care un acţionar minoritar încearcă să întârzie executarea unor hotărâri luate de acţionari în AGA abuzând de diversele dispoziţii legale sau statutare în interesul propriu şi în dauna celorlaţi acţionari.

"Abuzul de minoritate se manifestă prin atacarea constantă a hotărârilor adunării generale ori refuzul de a vota anumite modificări ale actelor constitutive, reţinându-se ca există două categorii de strategii: abuzul de drept de vot şi abuzul de drept de control şi supraveghere, constând în hărţuirea sistematică şi nejustificată a organelor de conducere", susţin reprezentanţii Oltchim.

Conducerea combinatului spune că prin acţiunile pe care nemţii de la PCC le-au întreprins în ultima perioadă, aceştia au blocat finanţarea şi activitatea societăţii care a condus la nerealizarea indicatorilor financiari bugetaţi pentru anii 2009 şi 2010.

PCC a sesizat anul trecut Comisia Europeană (CE) în legătură cu majorarea de capital pe care Oltchim intenţiona să o realizeze pentru a converti datoriile faţă de stat în acţiuni şi în legătură cu garanţiile de stat pe care combinatul le-a solicitat pentru contractarea unor credite de investiţii.

Cele două iniţiative au fost astfel blocate până la primirea unui răspuns din partea CE.

"Acuzaţiile sunt total nefondate. Toate măsurile luate de PCC sunt de natură să salveze Oltchim. Deoarece refuzăm să acceptăm practicile întreprinse de conducerea Oltchim, aceasta ne atacă într-o încercare de a da vina pe noi pentru greşelile proprii. Situaţia curentă a combinatului şi rezultatele financiare de­zastruoase sunt rezultatul direct al celor două decenii de management defectuos care nu au inclus nicio strategie alternativă de dezvoltare a activităţii Oltchim", spun reprezentanţii PCC.

Aceştia aduc ca argument pierderile înregistrate de Oltchim în ultimii ani. Combinatul a acumulat în perioada ianuarie 2007 - septembrie 2010 pierderi de 718 milioane de lei.

Oltchim are în buget afaceri de 3 miliarde de lei pentru 2011

Oltchim speră că odată cu repornirea petrochimiei Arpechim prognozată pentru luna februarie 2011, afacerile combinatului vor urca de 2,3 ori, până la un nivel de aproape 3 mld. lei (circa 712 mil. euro) faţă de nivelul estimat pentru finele anului, de 1,3 mld. lei (307 mil. euro).

Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim reprezintă principala sursă de materii prime a Oltchim. Compania a preluat instalaţiile de la Petrom la începutul anului, printr-o tranzacţie de 18 mil. euro, însă pornirea instalaţiilor a fost amânată din cauza dificultăţilor în asigurarea finanţării necesare pentru modernizarea lor.

Conducerea Oltchim susţine că din această cauză combinatul a funcţionat în acest an la 35% din capacitate şi nu şi-a realizat indicatorii bugetaţi. La începutul acestui an, Oltchim îşi bugetase afaceri de 2,7 mld. lei şi profit, însă întârzierea repornirii instalaţiilor petrochimice de la Arpechim a determinat nerealizarea indica­torilor bugetaţi. La nouă luni, compania a avut afaceri de 909 mil. lei şi pierderi de 178 mil. lei, iar conducerea combinatului a rectificat bugetul pentru acest an, estimând acum o cifră de afaceri de 1,3 mld. lei (circa 300 mil. euro) pe tot anul, din care 220 mil. euro reprezintă exporturi.

Anul viitor, compania mizează pe majorarea exporturilor cu aproape 1,2 mld. lei (282 mil. euro), la 518 mil. euro. Oltchim vrea totodată să crească vânzările la intern cu circa 600 mil. lei (142,5 mil. euro). Compania produce PVC şi polioli, care sunt utilizate în diverse industrii, de la producţia de materiale de construcţii, industria auto şi până la industria alimentară.

Conducerea Oltchim estimează că anul viitor va obţine din exploatare o marjă brută de aproape 4,9%, respectiv un profit de 146,8 mil. lei (34,9 mil. euro), însă se aşteaptă să înregistreze pierderi de 130,8 mil. lei (31,1 mil. euro) de pe partea financiară, în special pe fondul cheltuielilor generate de datoriile acumulate de societate şi cele cu dobânzile plătite la creditele contractate după ce în ultimii patru ani Oltchim a acumulat pierderi de 622 mil. lei (184,1 mil. euro). Din această cauză, compania ar urma să înregistreze un profit brut de numai 16 mil. lei la o cifră de afaceri de 3 mld. lei, potrivit estimărilor Oltchim.

"Anul viitor va fi tot an de criză. După cum vedem, economiile unor ţări se zdruncină şi în acest context este normal să mergem pe un buget mai conservator. Are mare importanţă şi luna în care va porni activitatea integrată cu Arpechim", spune Constantin Roibu.