Statul ar putea încasa 20 mil. euro pe an la fiecare 10.000 de locuri de muncă nou create prin modificarea Codului Muncii

Autor: Adelina Mihai 07.12.2010

Luând în considerarea valoarea salariului mediu pe economie (1.800 de lei), bugetul de stat s-ar putea supliementa anual cu câte 84 mil. lei (20 mil. euro) pentru fiecare 10.000 de locuri de muncă nou create, este de părere Shachar Shaine, preşedintele grupului de lucru pentru legislaţia muncii din cadrul Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

"Calculele noastre arată că o legislaţie mai flexibilă a muncii s-ar putea crea 90.000 de noi locuri de muncă pe termen scurt. România are 4,2 milioane de angajaţi cu forme legale şi, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucrează fără contract. Rata angajaţilor cu forme legale comparativ cu cele peste 10 milioane de persoane care reprezintă populaţia activă este prea mică", a spus Shaine, în cadrul unei conferinţe organizate de CIS pe tema unor propuneri ale organizaţiei privind modificarea legislaţiei muncii.

Consiliul Investitorilor Străini, care reuneşte peste 100 dintre cele mai puternice companii private, a pus în urmă cu o lună pe masa Guvernului un set de măsuri pentru scoaterea economiei din recesiune după doi ani de criză. Săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului Muncii a fost trimis de CIS către ministerul Muncii, care l-a transmis reprezentanţilor sindicatelor. Cele mai importante modificări propuse de investitorii străini vizează eliminarea birocraţiei din procesul de concediere, posibilitatea prelungirii contractelor pentru forţa de muncă temporară şi posibilitatea reducerii programului de lucru concomitent cu reducerea salariiilor pentru perioadele în care producţia scade.