SUA desface "cătuşele naţionalizării" de la Citigroup, cu un profit de 12 mld. dolari

Autor: Radu Racu 07.12.2010

Trezoreria americană şi-a vândut ultima participaţie pe care o mai deţinea la grupul financiar Citgroup, pentru 10,5 miliarde de dolari, aducând banca un pas mai aproape de eliberarea de sub tutela statului, după o naţionalizare de 45 de miliarde de dolari în anul 2008, scrie Bloomberg.

Statul american a făcut profit de 12 miliarde de dolari din dividende, operaţiuni şi acţiuni ale Citigroup.

"Asistăm la o formă de desfacere a cătuşelor guvernamentale", spune Bill Bradway, analist la o firmă de consultanţă bancară. "Citi devine independentă pe seama unui profit consistent pentru stat", afirmă analistul.

A treia mare bancă din SUA a fost salvată de la faliment la sfârşitul anului 2008, după ce acţiunile se prebuşiseră cu peste 90%, sub 5 dolari pe titlu. Statul american a intervenit atunci cu fonduri de 45 de miliarde de dolari precum şi cu garanţii suplimentare de 300 de miliarde de dolari pentru activele toxice deţinute de instituţia financiară.

Acţiunile băncii au crescut cu 34% anul acesta, ultima tranzacţie fiind realizată la circa 4,5 dolari/titlu. Cotaţia este însă cu 92% mai mică decât maximul de 56,41 dolari atins în decembrie 2006.

Trezoreria şi-a vândut acţiunile deţinute la Citigroup la un preţ mediu de 4,14 dolar/unitate, după ce le-a cumpărat cu 3,25 dolari/acţiune.