Citi s-a deznaţionalizat. Statul american şi-a vândut acţiunile obţinând un profit de 12 mld. $

Autor: Traian Terzianm 07.12.2010

Trezoreria Statelor Unite va vinde acţiunile pe care le mai deţine în cadrul Citigroup, guvernul ieşind din acţionariatul băncii cu un profit de 12 mld. dolari pentru contribuabili, scrie The Washington Post.

Trezoreria a ajuns la un acord pentru a vinde restul de 2,4 mld. acţiuni ale Citigroup pe care le mai deţine la o valoare de 4,35 dolari bucata, guvernul urmând să obţină 10,5 mld. dolari.

"Prin vânzarea acum a acţiunilor Citigroup, avem oportunitatea de a obţine profituri substanţiale pentru contribuabili şi evitarea de viitoare riscuri. Cu această tranzacţie am mai făcut un pas spre obiectivul de a recupera fondurile TARP, protejând contribuabili şi scoţând guvernul din acţionariatul unei companii private", a declarat Tim Massad, asistent al secretarului Trezoreriei.

La sfârşitul anului 2008, Citigroup a primit ajutor federal de peste 45 mld. dolari în schimbul unor acţiuni preferenţiale în cadrul companiei. La scurt timp, guvernul a restructurat acel pachet de acţiuni, transformând o parte din titlurile preferenţiale în acţiuni comune. Guvernul a continuat anul acesta să vândă treptat din cele 7,7 miliarde de acţiuni deţinute la Citigroup. Tranzacţia actuală se va încheia până la sfârşitul săptămânii, fiind intermediată de Morgan Stanley.

Trezoreria a anunţat că preţul mediu de vânzare al acţiunilor Citigroup va fi de 4,14 dolari bucata, o cifră peste preţul la care le-a cumpărat statul, de 3,25 dolari. Acţiunile Citi se tranzacţionează în prezent la un preţ de circa 4,45 dolari. Oficialii administraţiei au continuat în ultimele luni să închidă diferite planuri de urgenţă lansate în timpul crizei financiare, pentru a recupera banii guvenului, dar şi pentru a reasigura contribuabilii şi investitorii că nu are niciun interes de a rămâne acţionar în companiile private.

Deşi mai multe banci de dimensiuni mici încă nu au returnat banii primiţi, recentele înţelegeri cu Citigroup, GM şi AIG au făcut ca pierderile programului TARP în valoare de 700 mld. dolari să fie limitate la numai 25 mld. dolari, cu mult sub estimările iniţiale.