Proprietarul Unirea, executat silit de către AVAS

Autori: Roxana Pricop , Andrei Chirileasa 07.12.2010

Instanţa a blocat acţiunile companiilor Astra Asigurări (ATRA) şi Unirea Shopping Center (SCDM), controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, prin in­termediul firmei The Nova Group Investments, în cadrul unui dosar de executare silită, potrivit rapor­tă­rilor trans­mise de cele două companii Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit unor surse din piaţă, The Nova Group ar avea de plătit către AVAS penalizări în valoare de circa 20 mil. lei (4,6 mil. euro) rezultând din neonorarea unor investiţii asumate la privatizarea Unirea Shopping Center.

Reprezentanţii AVAS au confirmat că in­stituţia a cerut execu­tarea silită a acţiunilor The Nova Group.

Potrivit raportărilor transmise Bursei de Astra şi Unirea Shopping Cen­ter, valoarea creanţei pre­tinse în cadrul dosarului este mult mai mică decât va­loarea de piaţă a celor două pachete de acţiuni.

Participaţia de 74% deţinută de The Nova Group la Unirea Shopping Center valorează pe Bursă circa 44,4 mil. euro, în timp ce pachetul de 72,68% deţinut la Astra Asigurări este evaluat la circa 20 mil. euro. Acţiunile celor două companii au fost suspendate de la tranzac­ţio­nare ieri, la cererea emitenţilor.

Dan Adamescu este unul dintre cei mai bogaţi ro­mâni, cele două companii fiind printre cele mai valo­roa­se deţineri ale sale. El nu a putut fi contactat ieri pentru co­mentarii.

ReprezentanŢii Unirea Shopping Center şi Astra Asigurări au informat încă de luni-seară Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că deţin "informaţii privilegiate cu caracter strict confidenţial şi care dacă ar fi cunoscute public ar influenţa în mod negativ preţul de tranzacţionare al acţiunilor", solicitând suspendarea de la tranzacţionare a acestora. Conducerea BVB a acceptat cererea dispunând suspendarea acţiunilor de la tranzacţionare.

Ieri după-amiază, cele două companii au revenit cu precizări, anunţând că în baza informaţiilor primite de la acţionarul majoritar, The Nova Group Investments România, pachetele de acţiuni deţinute de acesta la Unirea Shopping Center şi Astra Asigurări au fost indisponibilizate în cadrul unui dosar de executare silită. Cele două companii au mai precizat că există o disproporţie majoră între pretinsa creanţă şi valoarea de piaţă a acţiunilor imobilizate.

Conducerile celor două companii au cerut Bursei prelungirea suspendării de la tranzacţionare a acţiunilor, motivând prin "pericolul prăbuşirii preţului acţiunilor datorită vânzării unui pachet foarte mare de acţiuni, raportat la numărul de acţiuni tranzacţionate în mod curent" şi prin faptul că "prin executarea silită este posibilă încălcarea legii pieţei privitoare la oferta publică a acţiunilor".

Contactat de ZF, Radu Mustăţea, directorul general al Astra Asigurări, care a semnat raportul transmis de Astra către Bursă, a spus că nu este în măsură să comenteze situaţia, fiind o problemă a acţionarului majoritar şi nu a companiei Astra. Asistenta lui Carmen Adamescu, preşedintele Unirea Shopping Center, a declarat de asemenea că aceasta nu este în măsură să comenteze situaţia, singurul care poate da informaţii fiind Dan Adamescu. Acesta nu a putut fi contactat.

Potrivit unor surse din piaţă, executarea silită a fost aprobată de Judecătoria Sectorului 3, în urma unei decizii definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar în care AVAS a cerut penalizări firmei The Nova Group Investments (fosta Nova Trade), pentru că nu şi-ar fi onorat la timp investiţiile asumate la preluarea Unirea Shopping Center. Dosarul există la Judecătoria Sectorului 3, fiind înregistrat cu numărul 42582/301/2010, însă decizia instanţei nu a fost publicată încă pe pagina de internet a acesteia. Pe pagina de internet a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ieri nu puteau fi accesate listele cu dosare.

Unirea Shopping Center este în prezent cea mai mare companie de pe RASDAQ, cu o capitalizare de 60 mil. euro. Compania a raportat în primele nouă luni afaceri de 65,2 mil. lei (15,4 mil. euro), în scădere cu 10,5% faţă de perioada similară a lui 2009, şi un profit net de 9,65 mil. lei (2,27 mil. euro), în scădere cu 25%. Astra Asigurări este una dintre cele mai mari companii de asigurări de pe piaţa locală, cu prime brute subscrise de 841 mil. lei (201 mil. euro) la nouă luni, în creştere cu 37%. Profitul companiei a fost în această perioadă de 18 mil. lei, 4,3 mil. euro), de patru ori mai mare. Adamescu a anunţat la începutul anului că va răscumpăra participaţia de 27% deţinută de grupul austriac Uniqua.

Pe lângă cele două companii, familia Adamescu mai deţine investiţii în sectorul imobiliar, printre care se numără clădirea IBC Modern, unde îşi are sediul BVB, dar şi hotelul Rex din Mamaia.