Legea pensiilor merge din nou la promulgare

Autor: Iulian Anghel 07.12.2010

Legea pensiilor, unul dintre cele mai disputate acte normative din legislatura parlamentară care se încheie, a trecut ieri de Camera Deputaţilor şi va merge la promulgare, o promulgare pe care Preşedinţia o refuzase cerând Parlamentului să legifereze ca vârsta de pensionare a femeilor să fie de 63 de ani.

Camera Deputaţilor a stabilit că vârsta standard de pensionare la femei este de 63 de ani, iar la bărbaţi de 65 de ani. În urma cererii de reexaminare formulată de preşedinte, opoziţia a încercat să modifice întreaga structură a legii, dar, finalmente, nu a fost modificat decât articolul care priveşte vârsta de pensionare.

Legea include în sistemul public de pensii toate pensiile, pensiile speciale (pentru aviatori, parlamentari, militari, poliţişti sau fost angajaţi din serviciile secrete) fiind abrogate.

Viitoarele pensii nu vor mai fi calculate în funcţie de un punct de pensie care variază în funcţie de salariul mediu brut. Ea va fi legată de un indice stabil - 732 de lei, cel puţin aşa este în legea care a trecut de Cameră - care va fi actualizat cu rata inflaţiei şi, în primii ani, cu 50% din rata de creştere reală a economiei.

În urmă cu aproape trei luni, legea fusese adoptată de Cameră printr-un vot contestat care a dus la un blocaj de luni de zile a Camerei Deputaţilor.