Moştenitoare lui Drăgan, cea mai bogată femeie din România, îşi pune numele pe structura care va coordona ButanGas: Veroniki Holding

Autor: Roxana Petrescu 08.12.2010

ButanGas, una dintre cele mai cunoscute afaceri dezvoltate de un român pe plan internaţional, a devenit o subsidiară a holdingului Veroniki, odată cu înfiinţarea şi a unei companii destinată investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile, Verowind.

Grupul ButanGas, care are activităţi în România, dar care este prezent şi în pieţe precum Italia, Bulgaria sau Grecia, a fost înfiinţat în anul 1948 de către Iosif Constantin Drăgan, considerat a fi timp de mai mai mulţi ani cel mai bogat român. Drăgan a încetat din viaţă în 2008, dar încă din 2001 a decis să cedeze conducerea operaţiunilor grupului către soţia sa, Veronica Guşă, fostul preşedinte executiv al ButanGas, actualul preşedinte al grupului Veroniki.

Potrivit estimărilor făcute de Forbes, averea Veronicăi Guşă de Drăgan era evaluată la circa 420-450 de milioane de euro, nivel care a transformat-o în cea mai bogată femeie din România.

"Noua structură a grupului condus de Daniela Veronica Guşă de Drăgan a devenit funcţională: ButanGas SpA, fosta compania lider a grupului, a devenit acum o subsidiară a Veroniki Holding SpA, noua structură care se va ocupa de managementul strategic, tehnic şi financiar al tuturor subsidiarelor controlate la nivel naţional şi internaţional. Holdingul îşi consolidează poziţia şi pe piaţa energiei regenerabile prin înfiinţarea noii companii Verowind", spun reprezentanţii Veroniki Holding.
Intrarea pe piaţa energiilor verzi a fost o strategie anunţată de fondatorul grupului încă din 2007, Iosif Constantin Drăgan spunând la acel moment că "viitorul aparţine energiilor regenerabile" şi că va investi în această direcţie. În România, compania are în derulare un proiect eolian de 25 de MW în zona Dobrogei, în care va investi 44 de milioane de euro.